Placki twarogowe to jeden z moich ulubionych przepisów na słodkie śniadanie albo posiłek po treningu. Są puszyste, wilgotne i pyszne! Możecie przygotować te placki bez jabłka i podawać na przykład z dżemem.
Placki twarogowe zawierają aż 35 g białka w jednej porcji! Osoby na diecie redukcyjnej oraz osoby trenujące siłowo powinny zwrócić szczególną uwagę na wysoką zawartość białka w posiłkach. Więcej na temat odpowiedniej ilości białka przeczytasz TUTAJ.
Placki twarogowe z jabłkiem
(Przepis na jedną porcje)
- 100 g twarogu chudego
- 50 ml mleka / napoju sojowego
- 1 jajko
- 50 g płatków owsianych
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta cynamonu
- Jabłko
Wykonanie:
Zblenduj twaróg, jajko, mleko, płatki owsiane, łyżkę syropu klonowego, cynamon i szczyptę soli. Odstaw na 10 minut żeby masa zgęstniała. Jabłko pokrój w plastry. Masę wyłóż na rozgrzaną patelnie i ułóż na każdym placku plaster jabłka. Obróć na druga stronę i smaż na złoty kolor. Przełóż na talerz i polej łyżką syropu klonowego.
Wartości odżywcze placków twarogowych:
Kcal: 517.2 / Białko: 35.0 / Tłuszcz:11.0 / Węglowodany: 65.1 / Błonnik: 9.3)
Jeżeli chciałbyś zacząć gotować więcej zdrowych, smacznych posiłków, ale nie masz na nie pomysłu, wypróbuj przepisy dostępne w moim Jadłospisie z najlepszymi przepisami z e-booków. Dwutygodniowy jadłospis jest dostępny w 4 kalorycznościach – 1700, 1800, 1900 i 2000 kcal i w każdej wersji diety – tradycyjnej, pescowegetariańskiej, wegetariańskiej i wegańskiej.
