Buddah bowl z kotlecikami z ciecierzycy, batatem i granatem to świetny pomysł na pełnowartościowy obiad bez mięsa! Kotleciki są bardzo proste w przygotowaniu i można zrobić je na zapas.
Połączenie pieczonego batata, granata oraz dressingu z tahini jest genialne! Warto poświęcić chwilę i przygotować te wszystkie składniki 🙂
Buddah bowl z kotlecikami z ciecierzycy, batatem i granatem
(2 porcje)
Wegetariańskie kotleciki z ciecierzycy
- 50 g suchej kaszy jaglanej
- 200 g ugotowanej ciecierzycy (może być ze słoika)
- 2 ząbki czosnku
- 4 suszone pomidory z oleju
- łyżeczka płatków drożdżowych
- łyżeczka czarnej soli
- łyżeczka kuminu
- łyżeczka papryki wędzonej
- szczypta ostrej papryki
Dodatki
- 1 batat
- łyżka oliwy
- 2 garści rukoli / innej ulubionej sałaty
- marchewka
- granat
Dressing tahini
- 2 łyżki tahini
- łyżka syropu klonowego
- sok z 1/2 cytryny
- łyżeczka musztardy
Kaszę jaglaną opłukaj. Wrzuć do rondelka i dolej 100 ml wody. Gotuj 20 minut na małym ogniu. Ostudź.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Zblenduj ciecierzycę z kaszą jaglaną i wszystkimi przyprawami. Dodaj suszone pomidory pokrojone w kosteczkę. Wymieszaj. Formuj małe kotleciki i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika na 25-30 minut.
Batata obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do miski, wlej łyżkę oliwy. Dopraw solą, pieprzem. Włóż do piekarnika razem z kotletami na 20 minut.
Wymieszaj składniki dressingu. Dolewaj wodę do uzyskania konsystencji sosu.
Na talerzu ułóż sałatę, marchewkę pokrojoną w julienne, kotleciki z ciecierzycy, upieczonego batata oraz ziarenka granata. Polej dressingiem.

Chcesz schudnąć albo zmienić swoją dietę na zdrowszą? Lubisz moje przepisy i chcesz tak jeść na co dzień? Nie masz pomysłów na zdrowe posiłki?
Ten oraz inne pyszne przepisy znajdziesz w moich jesiennych jadłospisach.
Tylko do 13 października kupisz je w promocyjnej cenie!
To jest boskie i proste.
Ostatnio coraz mocniej przekonuję się do takich nietypowych rozwiązań kulinarnych i staram się więcej szaleć w kuchni. Taki Buddah bowl może być świetny jako lunch albo kolacja! Dziękuję za inspirację <3
Czy zamiast ciecierzycy można użyć soczewicy?
Nie próbowałam w takiej wersji – ale zapewne tak 🙂