fbpx

Czego szukasz?

Czekoladowy jagielnik z czereśniami (wegański, bez cukru, bez glutenu)

Zjeść ciasto czekoladowe czy mieć płaski brzuch? Oto jest pytanie! A co jeśli powiem Ci , że możesz mieć obie te rzeczy jednocześnie? Tak, to możliwe! Mam dla was nowy przepis na zdrowe ciasto wegańskie, bez cukru i bez glutenu.

Składniki:

Spód:
100 g daktyli
100 g wiórków kokosowych
100 g orzechów (ja użyłam podprażonych płatków migdałowych)
100 g płatków owsianych (ja użyłam bezglutenowych)
2 łyżki kakao

Masa czekoladowa:
200 g kaszy jaglanej (szklanka)
2 szklanki mleka (ja użyłam ryżowo-kokosowego, ale może być krowie jeśli używacie)
200 g daktyli
puszka dobrego mleka kokosowego
50 g kakao
szczypta soli

czereśnie do dekoracji

Wykonanie:

Daktyle namocz we wrzątku i zblenduj jak będą już miękkie. Wiórki, orzechy oraz płatki owsiane zblenduj na mąkę. Dodaj kakao oraz daktyle. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, żeby powstało gęste ciasto. Możesz dodać odrobinę wody jeśli składniki się nie połączyły. Następnie ciasto ułóż w okrągłej tortownicy. Ugnieć je na spodzie i ok 2 cm na bokach. Włóż do lodówki.

Do garnka wlej mleko, dodaj opłukaną kaszę jaglaną i daktyle. Gotuj ok 20 minut na małym ogniu. Zostaw pod przykryciem na dodatkowe 10-15 minut. Po tym czasie dodaj puszkę mleka kokosowego, kakao oraz dużą szczyptę soli i dokładnie zblenduj. Im bardziej zblendowana i aksamitna masa, tym lepsze ciasto. Gotową masę jaglaną wylej na wcześniej przygotowany spód. Udekoruj czereśniami. Włóż ciasto na noc do lodówki.

Za pierwszym razem masę jaglaną polałam rozpuszczoną gorzką czekoladą i dopiero położyłam na nią czereśnie. Później zdecydowałam się na bardziej fit wersję i czereśnie ułożyłam bezpośrednio na masie jaglanej.

Subscribe
Powiadom o
guest
15 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Unknown
4 lat temu

Wygląda tak smacznie, że o niczym innym od wczoraj nie myślę. Super przepis! W weekend to zrobię i zjem 😛 A ile daktyli do spodi, a ile do masy jaglanej?

Rossie
4 lat temu

Wygląda super! Na pewno wypróbuję przepis 🙂 Jaką średnicę miała Twoja tortownica?

Anonimowy
Anonimowy
4 lat temu

Wyglada mega☺ Na pewno wyprobuje!

Agata Jackowiak
4 lat temu

Czy można użyć suszonych daktyli zamiast świeżych?

Anulla
4 lat temu

Ja użyłam właśnie suszonych, należy tylko je namoczyć we wrzątku, by łatwo potem zblendować.

Anulla
4 lat temu

Zrobiłam 🙂 trochę zmieniłam pod siebie proporcje. Wyszedł pyszny! 🙂

Pieronek
4 lat temu

Jakiej konsystencji ma być mleczko kokosowe? 😉

Anonimowy
Anonimowy
4 lat temu

Czy można czymś zastąpić mleko kokosowe?:)

Anonimowy
Anonimowy
3 lat temu

Dobre mleko kokosowe, czyli takie bez gumy guar? Można użyć śmietanki kokosowej w puszcze?

Anonimowy
Anonimowy
3 lat temu

Twój jagielnik jest ładnie zbity i aksamitny…. mój…hm.. wyszedł trochę rozlewający się i nie do końca mi się zblendowała kasza choć bardzo długo ją blendowałam. Ziarna były jakby nieugotowane. Gotowałam dłużej niż w przepisie i musiałam dolewać troszkę mleka ponieważ zaczęła mi się przypalać…. czy można dodać coś do masy aby była ona bardziej gęsta?

Mimo tych dwóch minusów (moich) wyszedł pyszny 🙂

Anonimowy
Anonimowy
3 lat temu

żeby masa była bardziej zbita trzeba dodać łyżkę oleju kokosowego

Bądź na bieżąco

instagram.com/owsianapl