0
Przepisy Wegańskie

Tortilla z tempehem, burakiem, awokado i sosem z tahini

tortilla z tempehem, burakiem, awokado i sosem z tahini

Tortilla z tempehem to świetny posiłek na osoby na diecie roślinnej. Zawiera dużo białka, nienasycone kwasy tłuszczowe i jest pełna warzyw. Jeśli macie więcej czasu możecie samodzielnie przygotować placki tortilla. Ni jest to aż takie skomplikowane, ale zabiera trochę czasu. Ja przygotowuje takie placki tylko kiedy przychodzą na obiad moi znajomi. Dla samej siebie nie chce mi się wyciągać wałka 😉

Domowa tortilla

(przepis na 2 duże placki)

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej / orkiszowej
  • 80 g gorącej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać w misce z solą, oliwą oraz gorącą wodą. Kiedy składniki się polączą wyrabiać na blacie posypanym mąką. Zagniatać ok 5 minut. Podzielić ciasto na 2 części (do tortilli) lub 4 (do tacos). Rozwałkować i smażyć na suchej, rozgrzanej patelni z obu stron. Placki powinny być elastyczne. Nie smażyć z byt długo, bo będą się kruszyć.

Tortilla z tempehem, burakiem, awokado i sosem z tahini

(przepis na dwie porcje)

Składniki:

  • 2 placki tortilla (ze sklepu lub domowe)
  • 200 g tempehu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka syropu klonowego
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 ugotowane buraki
  • 1 awokado
  • garść ulubionej sałaty
  • 2 łyżki tahini
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka musztardy (możesz pominąć jeśli nie lubisz)
  • pieprz oraz sól

Przygotowanie:

W misce wymieszaj sos sojowy, syrop klonowy i paprykę wędzoną. Tempeh pokrój w plasterki. Do marynaty dodaj tempeh i wymieszaj. Odstaw na 10 minut.

Buraki oraz awokado pokrój w plastry. Awokado skrop sokiem z cytryny, posyp solą oraz pieprzem.

Wymieszaj tahini, sok z cytryny oraz musztardę. Dodaj kilka łyżek wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dopraw solą oraz pieprzem. Możesz dodać posiekany czosnek jeśli lubisz i nie idziesz akurat na randkę 😉

Rozgrzej łyżkę oliwy na patelni. Smaż tempeh razem z sosem z dwóch stron na złoty kolor.

Placki tortilla posmaruj sosem tahini, połóż sałatę, buraka, awokado oraz tempeh. Zawijaj tak jak lubisz.

Jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami zaobserwuj mnie na instagramie 🙂

Aby ułatwić Ci ograniczenie mięsa na co dzień stworzyłam Roślinnego ebooka. Znajdziesz w nim:

  • Praktyczne informacje na temat diety roślinnej i jej wpływu na zdrowie
  • 50 przepisów na śniadania, małe oraz duże dania, słodkości i napoje
  • Wartości odżywcze każdego posiłku (ilość kcal, białka, tłuszczu i węglowodanów)
  • GRATIS: Tygodniowy jadłospis (1800, 2000, 2200 i 2400 kcal) na bazie przepisów z ebooka
domowa tortilla z tofu
Sprawdź moje ebooki!

Sprawdź także

Brak komentarzy

    Leave a Reply