0
Przepisy Wegańskie

Hummus z burakiem i domowa pita

Hummus z burakiem

Hummus z burakiem ma przepiękny kolor i dawkę antyoksydantów. Świetna odmiana dla hummusu klasycznego. Idealnie smakuje ze świeżą domową pitą oraz warzywami.

Hummus z burakiem

  • 240 g ciecierzycy z puszki (można ugotować suchą ciecierzycę)
  • 50 g tahini
  • 100 ml zimnej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Ząbek czosnku
  • Ugotowany lub pieczony burak
  • Pieprz i sól do smaku

Opłukaj dokładnie ciecierzycę. Możesz obrać ją ze skórki, żeby uzyskać ekstra kremową konsystencję. Do malaksera dodaj ciecierzycę, tahini, wodę, sok z cytryny, czosnek, sól i pieprz. Zblenduj do uzyskania kremowej konsystencji. Na koniec dodaj pokrojonego w plastry buraka. Ja dodałam dwa małe, żeby uzyskać tak intensywny kolor. Nie każdy lubi jednak ziemisty smak buraka. Dodaj jednego i sprawdź jak smakuje. Później możesz dodać więcej.

Hummus z burakiem możesz podawać z pitą albo jako smarowidło na kanapki. Świetnie sprawdzi się też do wrapów z falafelem i warzywami.

Domowa pita

(przepis na 4 małe placki dla dwóch osób)

  • 175 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 120 ml ciepłej wody

Do miski przesiej mąkę. Dodaj drożdże, sól i oliwę. Następnie wlewaj ciepłą wodę i mieszaj łyżką. Kiedy składniki się połączą zacznij wyrabiać ciasto rękoma. Wyrabiaj je około 5 minut. Możesz dodać odrobinę mąki jeśli ciasto będzie przyklejało się do dłoni. Następnie włóż je do miski, przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto podziel na 4 części. Uformuj z nich kuleczki i odstaw na chwilę do wyrośnięcia. Rozgrzej suchą patelnię. Kulki rozwałkuj na placek o szerokości 5 mm. Smaż je na suchej patelni minutę z jednej i minutę z drugiej strony. Powinny być lekko brązowe i mięciutkie w dotyku.

Pity możesz przekroić tak, żeby powstała kieszonka. Możesz nadziewać je hummusem, falafelem i warzywami. Idealnie pasują też do szakszuki, którą robię w weekend.

Więcej wegańskich przepisów znajdziesz w moim Roślinnym ebooku 😉

Jak ograniczyć mięso?

Sprawdź także

1 Komentarz

  • Reply
    Speranza
    14 kwietnia 2019 at 18:52

    Zauważyłam drobne błędy w eBooku i jadłospisie…
    Np. kotlety z tempehu – dodaj mąkę owsianą, której nie ma w gramaturze. Ile jej dodać?
    Dal z soczewicy- nie wliczony olej, do podsmażenia cebuli.
    Wszystkich przepisów jeszcze nie przerobiłam, więc nie wiem czy to wszystko.

    Poza tym- uwielbiam Twoje propozycje – zdrowe, mega smaczne i mają dużo białka 🙂
    Snikersy zachwyciły dziś moich rodziców. Pozdrawiam, czekam na następne eBooki!

Leave a Reply