Hummus z burakiem ma przepiękny kolor i dawkę antyoksydantów. Świetna odmiana dla hummusu klasycznego. Idealnie smakuje ze świeżą domową pitą oraz warzywami.
Hummus z burakiem
- 240 g ciecierzycy z puszki (można ugotować suchą ciecierzycę)
- 50 g tahini
- 100 ml zimnej wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- Ząbek czosnku
- Ugotowany lub pieczony burak
- Pieprz i sól do smaku
Opłukaj dokładnie ciecierzycę. Możesz obrać ją ze skórki, żeby uzyskać ekstra kremową konsystencję. Do malaksera dodaj ciecierzycę, tahini, wodę, sok z cytryny, czosnek, sól i pieprz. Zblenduj do uzyskania kremowej konsystencji. Na koniec dodaj pokrojonego w plastry buraka. Ja dodałam dwa małe, żeby uzyskać tak intensywny kolor. Nie każdy lubi jednak ziemisty smak buraka. Dodaj jednego i sprawdź jak smakuje. Później możesz dodać więcej.
Hummus z burakiem możesz podawać z pitą albo jako smarowidło na kanapki. Świetnie sprawdzi się też do wrapów z falafelem i warzywami.
Domowa pita
(przepis na 4 małe placki dla dwóch osób)
- 175 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy
- 120 ml ciepłej wody
Do miski przesiej mąkę. Dodaj drożdże, sól i oliwę. Następnie wlewaj ciepłą wodę i mieszaj łyżką. Kiedy składniki się połączą zacznij wyrabiać ciasto rękoma. Wyrabiaj je około 5 minut. Możesz dodać odrobinę mąki jeśli ciasto będzie przyklejało się do dłoni. Następnie włóż je do miski, przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto podziel na 4 części. Uformuj z nich kuleczki i odstaw na chwilę do wyrośnięcia. Rozgrzej suchą patelnię. Kulki rozwałkuj na placek o szerokości 5 mm. Smaż je na suchej patelni minutę z jednej i minutę z drugiej strony. Powinny być lekko brązowe i mięciutkie w dotyku.
Pity możesz przekroić tak, żeby powstała kieszonka. Możesz nadziewać je hummusem, falafelem i warzywami. Idealnie pasują też do szakszuki, którą robię w weekend.
Więcej wegańskich przepisów znajdziesz w moim Roślinnym ebooku 😉

Zauważyłam drobne błędy w eBooku i jadłospisie…
Np. kotlety z tempehu – dodaj mąkę owsianą, której nie ma w gramaturze. Ile jej dodać?
Dal z soczewicy- nie wliczony olej, do podsmażenia cebuli.
Wszystkich przepisów jeszcze nie przerobiłam, więc nie wiem czy to wszystko.
Poza tym- uwielbiam Twoje propozycje – zdrowe, mega smaczne i mają dużo białka 🙂
Snikersy zachwyciły dziś moich rodziców. Pozdrawiam, czekam na następne eBooki!
Zrobiłam pitę dokładnie tak jak jest w przepisie i po 1 h była wyrośnięta tylko minimalnie ;/.
Może woda zbyt zimna lub ciepła? ;( Mi zawsze wychodzi z tego przepisu 🙁
Może temp w pomieszczeniu była zbyt niska?