0
Bez glutenu Przepisy Słodkie Wegańskie

Sernikobrownie z malinami (wegańskie, bez cukru, bez glutenu)

Jednym z moich ulubionych ciast był kiedyś łaciaty sernik mojej mamy. Myślałam ostatnio o tamtym serniku i zastanawiałam się jak zrobić jego zdrowszą wersję bez pszennej mąki oraz białego cukru. Dziś mnie olśniło i tak oto powstało sernikobrownie z odrobiną malin.

Przepis wydaje się być bardzo skomplikowany, ale dajcie mu szansę! Obiecuję, że warto! Za każdym razem, kiedy w swoich wypiekach używam aquafaby jestem zszokowana jak pięknie się ubija. Musicie spróbować tego niesamowitego brownie bez jajek, masła, pszennej mąki i cukru.

Sernikobrownie z malinami

SKŁADNIKI:

 

BROWNIE:

1 szklanka aquafaby (woda z jednej puszki ciecierzycy)

50 g ksylitolu

50 g cukru kokosowego

tabliczka gorzkiej czekolady

2 łyżki olej kokosowego

2 espresso (200 ml czarnej kawy)

50 g mąki gryczanej

50 g mąki z ciecierzycy

50 g mąki kukurydzianej

30 g kakao

łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta wanilii

szczypta soli

MASA SERNIKOWA:

150 g orzechów nerkowca

50 g kaszy jaglanej

400 ml mleka roślinnego / wody

stała część mleka kokosowego

50 g ksylitolu

2 cytryny

3-4 łyżki syropu klonowego / z agawy (do smaku)

szczypta wanili

MASA MALINOWA:

200 g malin

1/2 łyżeczki agaru (Można pominąć, ale maliny trzeba dobrze zredukować)

3-4 łyżki syropu klonowego / z agawy (do smaku)

 

WYKONANIE:

W rondelku rozpuść czekoladę z olejem kokosowym oraz kawą.

Wszystkie mąki, kakao, proszek do pieczenia wymieszaj i przesiej.

Aquafabę wlej do wysokiego naczynia i ubij mikserem na dużych obrotach na puszystą masę. Kiedy masa będzie gęsta dodawaj powoli cukier kokosowy i ksylitol nadal miksując.

Do puszystej piany z aquafaby dodawaj powoli mąki i mieszaj łopatką, żeby nie zniszczyć piany. Następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Ciasto wlej na okrągłą tortownicę (u mnie 25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok 15-20 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Ja wykładam tylko spód tortownicy, bez boków!

Kiedy brownie się piecze do garnka wlej mleko roślinne lub wodę, dodaj orzechy nerkowca i kaszę jaglaną. Gotuj pod przykryciem ok 20 min. Następnie odstaw garnek na 10 min, żeby kasza i orzechy nerkowca zmiękły.

Po tym czasie dodaj stałą część mleka kokosowego, ksylitol, syrop klonowy / syrop z agawy, sok z cytryny, wanilię i bardzo dokładnie zblenduj. Masa powinna być gładka i w smaku podobna do sera (lekko kwaśna).

Następnie w rondelku podgrzewaj maliny z odrobiną wody. Pogotuj je kilka minut, żeby zredukować ilość wody. Osłódź je do smaku, dodaj agar i bardzo dokładnie wymieszaj. Doprowadź do wrzenia. (Jeśli nie używasz agaru gotuj maliny aż uzyskasz bardzo gęsty sos, którym polejesz ciasto).

Kiedy brownie ostygnie wlej do tortownicy masę serową. Na wierzch wylej maliny. Ja zrobiłam esy floresy, ale możesz wylać maliny na całej powierzchni ciasta. Ciasto włóż do lodówki na całą noc lub na minimum 2 godziny do zamrażarki.

 

Sprawdź także

    Leave a Reply