0
Przepisy

Najlepsza Szakszuka (dwie wersje)

Jeśli tylko mam więcej czasu o poranku przygotowuje dla siebie prawdziwie królewskie śniadanie. Nie można lepiej rozpocząć dnia niż od pysznej szakszuki.

Szakszukę można przyrządzić na tysiąc sposobów. Z szynką, z warzywami, z awokado… Najważniejsze są jednak pomidory. Latem wybieram pomidory malinowe. Poza sezonem korzystam z passaty, bo smakuje o wiele lepiej niż pomidory z marketu.

Szakszuka 

SKŁADNIKI:

2 jajka
200 ml passaty / 2 pomidory (w sezonie)
Cebulka
Czosnek
Pieprz
Sól

Opcjonalnie:
Awokado
Szynka długo dojrzewająca
Rukola

WYKONANIE:

Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i podsmaż posiekaną cebulę i czosnek.
Następnie dodaj passatę lub pokrojone w kostkę pomidory. Posyp solą, pieprzem, dodaj odrobinę miodu / cukru kokosowego dla złagodzenia kwaśnego smaku pomidorów.
Kiedy powstanie pyszny, gesty sos wbij dwa jajka i smaż na małym ogniu pod przykryciem, aż jajko białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.

Na wierzch morzesz dodać dojrzałe awokado skropione sokiem z cytryny, rukolę i szynkę długo dojrzewającą. Jedz prosto z patelni.

Szakszuka z chorizo

SKŁADNIKI:

2 jajka
200 ml passaty / 2 pomidory (w sezonie)
50 g chorizo
Cebulka
Czosnek
Pieprz
Sól

Opcjonalnie:
Parmezan
Kolendra / Pietrzuszka

WYKONANIE:

Na gorącą patelnię połóż posiekane chorizo i podsmaż przez chwilę, żeby wytopiła się odrobina tłuszczu. Następnie dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj passatę lub pokrojone w kostkę pomidory. Posyp solą, pieprzem, dodaj odrobinę miodu / cukru kokosowego dla złagodzenia kwaśnego smaku pomidorów.

Kiedy powstanie pyszny, gesty sos wbij dwa jajka i smaż na małym ogniu pod przykryciem, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.

Możesz posypać szakszukę odrobiną parmezanu i świeżą kolendrą lub pietruszką. Jedz prosto z patelni.

Sprawdź także

  • Reply
    Anonimowy
    14 kwietnia 2018 at 15:01

    Drobny błąd ortograficzny.
    Morzesz, poprawnie MOŻESZ ��

  • Reply
    Joanna Karwowska
    6 czerwca 2018 at 15:19

    Na pewno wypróbuje! ☺️

Leave a Reply