fbpx

Czego szukasz?

Wegańska tarta dyniowa z masłem orzechowym (bez cukru, bez glutenu)

Uwielbiam ciasta na zimno za to, że są pyszne i proste w przygotowaniu. Sezon na dynię zainspirował mnie do stworzenia nowej tarty o cynamonowo-orzechowym smaku.

Tarta idealnie nadaje się do niedzielnej kawy, na podwieczorek lub na śniadanie. Jest pyszna, zdrowa i można ją jeść bez wyrzutów sumienia. Macie pozwolenie od dietetyka 🙂

Tarta dyniowa z masłem orzechowym

Składniki:

Spód: 
100 g orzechów (u mnie ziemne)
100 g suszonych daktyli
100 g wiórek kokosowych
100 g płatków owsianych (u mnie bezglutenowe)

Krem dyniowy:
500 g upieczonej dyni
100 g masła orzechowego
puszka mleka kokosowego (tylko stała część)
100 g suszonych daktyli
łyżeczka cynamonu
szczypta soli

Wykonanie:

Dynię pokrój w kostkę, polej odrobiną oleju, wymieszaj dokładnie i piecz ok 25-30 min w temperaturze 180 stopni. Ja upiekłam przy okazji dynię do zupy i owsianki. Część zamroziłam w mniejszych porcjach na przyszłość.

Daktyle do spodu oraz kremu dyniowego namocz we wrzątku i odstaw na ok 30 min. Możesz też użyć świeżych daktyli, wtedy nie musisz ich moczyć.

Orzechy, wiórki kokosowe i płatki owsiane zblenduj na mąkę. Dodaj zblendowane daktyle i wymieszaj, żeby powstało ciasto. Jeśli ciasto nie będzie się kleiło dodaj odrobinę zimnej wody. Gotowe ciasto wyłóż na spód i boki okrągłej tortownicy.

W misce umieść wszystkie składniki kremu dyniowego. Upieczoną dynię, stałą część mleka kokosowego, masło orzechowe, namoczone daktyle (bez wody!), cynamon oraz sól. Zblenduj na gładką masę (ja używam blendera ręcznego). Możesz dosłodzić masę według uznania i dodać więcej cynamonu jeśli lubisz.

Masę wylej na spód, udekoruj i włóż do lodówki na noc, dzięki temu krem zgęstnieje i będzie można go kroić.

Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Laura Głusiec
3 lat temu

Hejka, super przepis. Czego użyłaś do udekorowania ciasta?

trackback

[…] z musem dyniowo-daktylowym Ciasto dyniowe z orzechami  Szarlotka z dynią Wegańska tarta dyniowa z masłem orzechowym Dyniowe muffiny z pełnego ziarna Muffiny dyniowe na jogurcie Ciasto dyniowe z żurawiną i […]

asia
asia
2 lat temu

w przeliczeniu na szklanki ile to jest 500 g dyni i 100 g masla orzechowego

Natalia
Natalia
10 miesięcy temu

Wczoraj zrobiłam. Pychota! Z mleczkiem 86% kokosu masa jest puszysta i jedwabista. Spód zrobiłam z blendowanych migdałów. Uwaga! Nieźle strzelają przy ręcznym blenderze! Ale efekt końcowy powala!

Bądź na bieżąco

instagram.com/owsianapl