0
Bez glutenu Przepisy Słodkie Wegańskie

Kulki Mocy (wegańskie, bez cukru, bez glutenu)

Dziś mam dla was prostą i szybką w wykonaniu przekąskę. Idealną dla osób aktywnych i uprawiających sport. Zawierają dużo białka roślinnego, składników mineralnych i zdrowych tłuszczy.

Pomysł na kulki zrodził się przez przypadek. W planach były batoniki, ale w ostatniej chwili zamiast masę upiec w piekarniku uformowałam z niej kulki. Są one świetną alternatywą dla słodyczy. Kulki pomimo tego, że zdrowe, są też wysokoenergetyczne. Dlatego proponuję zachować umiar i poprzestać na 3-4 kulkach 🙂

Kulki mocy

Składniki:
200 g daktyli
100 g masła orzechowego
200 g płatków (ja użyłam owsiane bezglutenowe i jaglane pól na pół)
50 g orzechów pecan
50 g orzechów włoskich
50 g pestek dyni
50 g nasion chia

Przygotowanie:

Daktyle moczymy we wrzątku ok 30 min. Kiedy będą już miękkie odlewamy wodę i blendujemy je razem z masłem orzechowym. Do uzyskanej masy dodajemy płatki i mieszamy.

Jeśli chodzi o dodatki to możecie dodać to co lubicie lub to co macie w szafce. Ja wrzuciłam orzechy jakie miałam w domu. Nadadzą się pestki, nasionka i suszone owoce pokrojone w kostkę.

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut, żeby płatki wchłonęły wodę. Po tym czasie formujemy kulki i przechowujemy w szczelnym pojemniku.

Ja podzieliłam masę na 10 części, żeby otrzymać gotowe porcje na drugie śniadanie lub do kawy.
Jedna porcja to ok 4 kulki.

Jedna porcja:
306 kcal
B: 17,6 g
T: 20 g
W: 92 g

Wartość odżywcza wszystkich kulek:
3057 kcal
B: 176 g
W: 922 g
T: 199 g

Sprawdź także

  • Reply
    Anonimowy
    6 marca 2017 at 16:24

    Świetny Blog ,naprawdę bardzo przyjemnie sie czyta i wiele ciekawych informacji mozna z niego wynieść.
    Jeszcze super by było jeśli był by wpis o mleku,spożywać czy nie.
    Pozdrawiam ! 😀

  • Reply
    Anonimowy
    6 marca 2017 at 16:32

    Czy masz jakieś godne polecenia książki o sposobie odżywiania?Jeśli tak to czy mogła byś podać ?

  • Reply
    Paulina Joanna
    9 marca 2017 at 18:55

    Kolejny świetny przepis 🙂 Dzięki 🙂

Leave a Reply