Dziś mam dla was prostą i szybką w wykonaniu przekąskę. Idealną dla osób aktywnych i uprawiających sport. Zawierają dużo białka roślinnego, składników mineralnych i zdrowych tłuszczy.
Pomysł na kulki zrodził się przez przypadek. W planach były batoniki, ale w ostatniej chwili zamiast masę upiec w piekarniku uformowałam z niej kulki. Są one świetną alternatywą dla słodyczy. Kulki pomimo tego, że zdrowe, są też wysokoenergetyczne. Dlatego proponuję zachować umiar i poprzestać na 3-4 kulkach 🙂
Kulki mocy
Składniki:
200 g daktyli
100 g masła orzechowego
200 g płatków (ja użyłam owsiane bezglutenowe i jaglane pól na pół)
50 g orzechów pecan
50 g orzechów włoskich
50 g pestek dyni
50 g nasion chia
Przygotowanie:
Daktyle moczymy we wrzątku ok 30 min. Kiedy będą już miękkie odlewamy wodę i blendujemy je razem z masłem orzechowym. Do uzyskanej masy dodajemy płatki i mieszamy.
Jeśli chodzi o dodatki to możecie dodać to co lubicie lub to co macie w szafce. Ja wrzuciłam orzechy jakie miałam w domu. Nadadzą się pestki, nasionka i suszone owoce pokrojone w kostkę.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut, żeby płatki wchłonęły wodę. Po tym czasie formujemy kulki i przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Ja podzieliłam masę na 10 części, żeby otrzymać gotowe porcje na drugie śniadanie lub do kawy.
Jedna porcja to ok 4 kulki.
Jedna porcja:
306 kcal
B: 17,6 g
T: 20 g
W: 92 g
Wartość odżywcza wszystkich kulek:
3057 kcal
B: 176 g
W: 922 g
T: 199 g
Świetny Blog ,naprawdę bardzo przyjemnie sie czyta i wiele ciekawych informacji mozna z niego wynieść.
Jeszcze super by było jeśli był by wpis o mleku,spożywać czy nie.
Pozdrawiam ! 😀
Czy masz jakieś godne polecenia książki o sposobie odżywiania?Jeśli tak to czy mogła byś podać ?
Kolejny świetny przepis 🙂 Dzięki 🙂