Mam dla was nowy przepis na przepyszne i zdrowe brownie. Ciasto naturalnie bez cukru i bez glutenu, a do tego wegańskie! Smak kaszy jest niewyczuwalny, więc nie ma się co obawiać.
Jak zwykle ciasto z minimalną liczbą składników i bez zbędnych dodatków. Proste w wykonaniu i do tego ubrudzicie tylko jeden garnek 🙂 Czy może być coś lepszego? Ja uwielbiam takie przepisy! Ciasto jest bardzo odżywcze, wręcz idealne dla dzieci, które gardzą kaszą.
Brownie z kaszy gryczanej z gruszką
Składniki:
szklanka kaszy gryczanej niepalonej + 2 łyżki do dekoracji
2 szklanki wody
puszka mleka kokosowego
300 g suszonych daktyli
5 łyżek kakao
szczypta soli
2 gruszki
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną płuczemy i wrzucamy do gotującej się wody. Dodajemy daktyle i mleko kokosowe. Gotujemy ok 30 min aż kasza będzie całkowicie miękka. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia.
Do tego samego garnka dodajemy szczyptę soli do podbicia czekoladowego smaku i 5 łyżek kakao. Wszystko dokładnie blendujemy ręcznym blenderem. Na tym etapie warto spróbować ciasta czy jest wystarczająco słodkie i czekoladowe. Można dodać więcej kakao i np ksylitol czy stewię.
Ciasto przekładamy do formy i układamy pokrojoną gruszkę. Pieczemy ok 30 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. W międzyczasie na patelni prażymy 2 łyżki kaszy gryczanej. Jak kasza zmieni kolor na lekko brązowy to jest gotowa. Też byłam zaskoczona efektem jaki można uzyskać prażąc kaszę na patelni. Musicie spróbować!
Czy można zastąpić czymś daktyle? 🙂 Bo tylko tego składnika mi brakuje.
Daktyle to mój słodzik 🙂 Możesz dodać cukier kokosowy/erytrol/ksylitol. Ewentualnie zwykły cukier jeśli używasz 😉
Wow, brzmi rewelacja. Ostatnio poszukuję ciekawych, zdrowych przepisów na ciasta, bo lubię mieć jakieś co weekend więc z chęcią będę zaglądać częściej 🙂
Podoba mi się!!!
Nie często używa się kaszy gryczanej do słodkich wypieków, ale warto eksperymentować, zwłaszcza, że to brownie ze zdjęcia wygląda bardzo smakowicie 🙂
Można użyć kaszy gryczanej prażonej ?
Jeżeli zastępujemy daktyle cukrem, to ile tego cukru użyć (np. szklankę?)
Myślę że 100 – 150 g. Dodać i spróbować masy 🙂
To wyjdzie na to, że wersja z daktylami będzie miała dużo więcej kalorii ;(. Zastanawiałam się, czy w przepisie nie ma właśnie błędu z ilością daktyli? 300 gr to strasznie dużo! Czy to aby na pewno jest zdrowe?
Na jeden kawałek ciasta przypada tylko 30 g daktyli. Jeśli nie zjesz całego ciasta na raz, to będzie ok 🙂
A można użyć innego mleka?
Musi być kokosowe, tłuste
Czy można upiec z połowy porcji ? Np. w keksówce?
Jasne!
Czy mąka kokosowa z wodą i olejem kokosowym zastąpi mleko ?
Niestety nie ;( Mleczko kokosowe jest tłuste i dzieki temu ciasto będzie gęste po schłodzeniu
Ile ml mleka kokosowego należy użyć?
puszka – 400 ml