0
Bez glutenu Przepisy

Sałatka z kurczakiem i szparagami

Uwielbiam ten czas w roku, kiedy stragany na targu uginają się pod ciężarem świeżych owoców i warzyw. Gotowanie staje się o wiele przyjemniejsze, kiedy mamy dostęp do takich produktów.

Wiecie, że ja na co dzień stawiam na prostotę. Ta sałatka powstała zupełnie przypadkiem i skradła moje serce. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i naprawdę pyszna. Jem ją niemalże codziennie. Tak już mam, że jak coś mi posmakuje, to robię to w kółko, aż mi się znudzi 🙂

Sałatka z kurczakiem i szparagami

SKŁADNIKI:

2 piersi z kurczaka
pęczek szparagów
2 ogórki gruntowe
kilka rzodkiewek

Dressing:
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki musztardy dijon
sól, pieprz

WYKONANIE:

Kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić. Ja kurczaka gotuję w parowarze, ale można go też upiec bądź usmażyć. Szparagi ugotować. Ja gotuję je kilka minut w parowarze, wtedy zachowują najwięcej smaku i wartości odżywczych.

Ogórki pokroić w kosteczkę bez obierania. Rzodkiewkę pokroić w półplasterki.

Wymieszać dokładnie składniki dressingu.

Kurczaka, szparagi, ogórka i rzodkiewkę wymieszać. Na koniec polać dressingiem Ja dzielę sałatkę na dwie porcje. Jedną zjadam od razu, a drugą pakuje do pojemnika, żeby zabrać na uczelnię lub do pracy.

 

Sprawdź także

Leave a Reply