Focaccia z pomidorkami i rozmarynem urzekła mnie swoim wyglądem na zdjęciach w internecie. Wygląda świetnie i tak samo smakuje! Jest prosta w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników. Idealna na wieczór w towarzystwie znajomych.
Focaccia z pomidorkami i rozmarynem
- 500 g mąki (ja użyłam orkiszowej)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 7 g suszonych drożdży
- 320 ml ciepłej wody (nie gorącej)
- Pomidorki koktajlowe
- Gałązka rozmarynu
Wsyp mąkę oraz sól do dużej miski. Dodaj 2 łyżki oliwy. W drugiej misce połącz suszone drożdże z ciepłą wodą. Wymieszaj aż drożdże się rozpuszczą.
Rozpuszczone drożdże wlej do miski z mąką. Mieszaj łyżką tak długo jak to możliwe. Kiedy mieszanie będzie trudne użyj rąk posypanych mąką do ugniatania ciasta. Ugniataj ciasto około 5 minut. Nie może kleić się do rąk. Zostaw ciasto w misce przykrytej talerzem lub pokrywką do wyrośnięcia na 45 minut.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto połóż na papier i rozłóż na blaszce za pomocą zwilżonych wodą dłoni. Foccacie posmaruj dwiema łyżkami oliwy i udekoruj pokrojonymi pomidorkami i rozmarynem. Posyp solą i odstaw na kolejne 45 minut do wyrośnięcia.
Piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku około 20 minut.
Dobra rada:
- Ciasto drożdżowe lubi ciepłe miejsca do wyrastania. Ja stawiam ciasto obok ciepłego piekarnika lub obok kuchenki jeśli coś gotuje. Możesz postawić je także obok grzejnika.
- Focaccie można przygotować na wiele sposobów. Zamiast rozmarynu można użyć świeżej bazylii lub suszonych ziół. Można dodać mozzarellę albo inny ulubiony ser.
foCaCCia…?
Ortografii się chyba nigdy nie naucze 😀 dziękuję, już poprawiłam 🙂
Wszystko spoko, ciasto pięknie wyrosło tylko jak dla mnie w ogóle nie była słona.. a z reguły solę bardzo mało.. Ta szczypta powinna być przynajmniej 1/2 łyżeczki na moje oko i smak;)
Kochana, masz racje. Ja pomyślałam, że to oczywiste że szczypta powinna być „duża”. Powinnam doprecyzować. Ja solę dużo 😛 Już poprawiłam. Dziękuję za zwrócenie uwagi.
A można użyć innej mąki np owsianej czy ? Czy raczej ciasto nie wyrośnie? Pozdrawiam, bardzo inspirujące przepisy 🙂
Musi być gluten ;(
Ehh ten gluten.. 🙁 🙂 dzięki za odpowiedź
Witam czy można dodać olej zamiast oliwy z oliwek
Jasne! Olej rzepakowy i oliwa mają taką samą wartość energetyczną 🙂
Oczywiście 🙂