0
Przepisy Wegańskie

Focaccia z pomidorkami i rozmarynem

Focaccia z pomidorkami i rozmarynem urzekła mnie swoim wyglądem na zdjęciach w internecie. Wygląda świetnie i tak samo smakuje! Jest prosta w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników. Idealna na wieczór w towarzystwie znajomych.

Focaccia z pomidorkami i rozmarynem

  • 500 g mąki (ja użyłam orkiszowej)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 7 g suszonych drożdży
  • 320 ml ciepłej wody (nie gorącej)
  • Pomidorki koktajlowe
  • Gałązka rozmarynu

Wsyp mąkę oraz sól do dużej miski. Dodaj 2 łyżki oliwy. W drugiej misce połącz suszone drożdże z ciepłą wodą. Wymieszaj aż drożdże się rozpuszczą.

Rozpuszczone drożdże wlej do miski z mąką. Mieszaj łyżką tak długo jak to możliwe. Kiedy mieszanie będzie trudne użyj rąk posypanych mąką do ugniatania ciasta. Ugniataj ciasto około 5 minut. Nie może kleić się do rąk. Zostaw ciasto w misce przykrytej talerzem lub pokrywką do wyrośnięcia na 45 minut.

Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto połóż na papier i rozłóż na blaszce za pomocą zwilżonych wodą dłoni. Foccacie posmaruj dwiema łyżkami oliwy i udekoruj pokrojonymi pomidorkami i rozmarynem. Posyp solą i odstaw na kolejne 45 minut do wyrośnięcia.

Piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku około 20 minut.

Dobra rada:

  • Ciasto drożdżowe lubi ciepłe miejsca do wyrastania. Ja stawiam ciasto obok ciepłego piekarnika lub obok kuchenki jeśli coś gotuje. Możesz postawić je także obok grzejnika.
  • Focaccie można przygotować na wiele sposobów. Zamiast rozmarynu można użyć świeżej bazylii lub suszonych ziół. Można dodać mozzarellę albo inny ulubiony ser.

Sprawdź także

4 komentarze

  • Reply
    italiano vero
    3 marca 2019 at 21:49

    foCaCCia…🙄

    • Reply
      Owsiana
      3 marca 2019 at 23:52

      Ortografii się chyba nigdy nie naucze 😀 dziękuję, już poprawiłam 🙂

  • Reply
    szalotka
    10 marca 2019 at 13:53

    Wszystko spoko, ciasto pięknie wyrosło tylko jak dla mnie w ogóle nie była słona.. a z reguły solę bardzo mało.. Ta szczypta powinna być przynajmniej 1/2 łyżeczki na moje oko i smak;)

    • Reply
      Owsiana
      12 marca 2019 at 14:40

      Kochana, masz racje. Ja pomyślałam, że to oczywiste że szczypta powinna być “duża”. Powinnam doprecyzować. Ja solę dużo 😛 Już poprawiłam. Dziękuję za zwrócenie uwagi.

Leave a Reply