0
Bez glutenu Przepisy

Pomidorowe curry z kurczakiem i pieczoną dynią

Curry to jedno z moich ulubionych dań. Jesienią smakuje jeszcze bardziej. Syci i rozgrzewa. W dodatku pozwala zaoszczędzić czas, bo można przygotować dużą porcję i zostawić w lodówce na leniwe wieczory, kiedy nie chce się stać w kuchni.

Pomidorowe curry z kurczakiem i pieczoną dynią

Czas przygotowania: 30 minut

4 porcje

bez laktozy, bez glutenu

 

2 cm imbiru
2 cm kurkumy (opcjonalnie)
2 ząbki czosnku
cebula
czerwona papryczka chilli

kolendra mielona

kumin

sól

 

500 g dyni hokkaido
400 g piersi kurczaka
500 ml passaty
puszka mleka kokosowego
paczka świeżego szpianku

 

Dynię pokrój w kostkę. Połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 20 min.

Posiekaj czosnek, cebulę, papryczkę chilli, imbir, kurkumę. Podsmaż na rozgrzanej patelni razem z solą, kuminem i kolendrą.

Kiedy przyprawy będą podsmażone dodaj na patelnię pokrojonego w kostkę kurczaka. Kiedy kurczak się podsmaży wlej passatę i smaż ok 10 minut aż powstanie gęsty sos. Następnie dodaj mleko kokosowe i upieczoną dynię. Na koniec dorzuć umyte liście szpinaku. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Podawaj z ryżem.

Sprawdź także

  • Reply
    Him
    18 września 2018 at 07:48

    Jak ja uwielbiam ostrą kuchnię. Ostatnio dodałem nawet papryczki chilli do zupy kurkowej i muszę przyznać, że efekty był świetny. Teraz czas sprawdzić pomidorowe curry bo wygląda nieziemsko i na sam widok, aż ślinka leci . 🙂

  • Reply
    Klaudia
    19 września 2018 at 08:13

    Myślisz, że mrożona upieczona dynia piżmowa nada się po rozmrożeniu?
    Pozdrawiam,
    Klaudia

Leave a Reply