Słodzik czy cukier? Jaki słodzik wybrać?

Cukier jest jednym z najbardziej szkodliwych dla nas produktów. Nadmiernie spożywany powoduje takie choroby cywilizacyjne jak otyłość, insulinooporność, cukrzycę, a nawet choroby układu krążenia. Cukier uzależnia i trudno jest nam bez niego żyć. Czy są jakieś zdrowsze alternatywy dla cukru?

Nie ukrywam, że jestem zwolenniczką diety jak najmniej przetworzonej i jak najbardziej naturalnej. Ponadto uważam, że cukier jest pierwszą rzeczą jaką powinniśmy wyeliminować z diety, jeśli myślimy o zmianie stylu życia na zdrowszy. Wiele osób ma z tym kłopot twierdząc, że bez cukru nie potrafią żyć.

Moim zdaniem najlepiej od cukru oraz słodkiego smaku jest się odzwyczaić. Wiem, że brzmi to surrealistycznie, ale to naprawdę jest możliwe. Może warto przestać słodzić kawę i herbatę? Zamiast batonika czy ciasteczka zjeść garść orzechów albo jabłko. Podejmij decyzję i wyrzuć cukier ze swojego domu.

Zajrzyj TUTAJ, jeśli chcesz się dowiedzieć dlaczego warto wyeliminować cukier.

Osobiście od 5 lat nie kupiłam cukru. Nie ma w mojej szafce miejsca na biały cukier, ani nawet na ten brązowy, który jest ściemą. Mimo to zdarza mi się przygotować zdrowy deser lub ciasto stosując zamienniki cukru. Najczęściej uciekam się do naturalnych produktów. Budyń z kaszy jaglanej słodzę suszonymi daktylami, do omletów i smoothie dodaje banana, a do ciasta słodkie jabłka i inne owoce. Więcej o takich zamiennikach przeczytacie w moim poście o tym czym zastąpić cukier.

W tym artykule chciałabym zając się jednak grupą dodatków do żywności jaką są słodziki. Czy są one bezpieczne dla naszego zdrowia? Jakie słodziki warto kupować?

Słodziki dzielimy na substancje intensywnie słodzące oraz półsyntetyczne wypełniacze (poliole). Ich słodkość określana jest jako stosunek słodkości jednostki wagowej danej substancji względem sacharozy, której wartość przyjmuje się za 1.

Tutaj przedstawiam wam tabelę najczęściej spotykanych słodzików, które dopuszczone są do stosowania w Polsce.

Do intensywnych środków słodzących zalicza się substancje, które wywołują smak słodki w bardzo małych stężeniach. Charakteryzują się brakiem wartości energetycznej i siłą słodkości setki razy większą od cukru stołowego. Są one wydalane z moczem i nie są metabolizowane w naszym organizmie. Uważa się, że aspartam jest jednym z najbezpieczniejszych słodzików. Jednakże w nieodpowiednich warunkach może on ulegać przemianom, w których powstaje szkodliwy dla nas związek DKP (diketopiperazyna). Intensywne środki słodzące używane są zazwyczaj w produktach o obniżonej lub zerowej wartości energetycznej. Jednym z takich przykładów jest cola zero lub gumy do żucia. Teoretycznie te dodatki do żywności są bezpieczne, jednakże określa się dla nich ADI (Acceptable Daily Intake – dopuszczalne dzienne spożycie).

Drugą grupą są poliole, czyli substancje, które powstają z naturalnych cukrów pod wpływem procesów chemicznych lub mikrobiologicznych. Ich słodkość jest niższa lub prawie taka sama jak sacharozy. Zaletą polioli jest słodki smak bez metalicznego posmaku oraz niski indeks glikemiczny. W przeciwieństwie do substancji intensywnie słodzących mają właściwości teksturotwórcze, dzięki czemu możemy ich użyć jako zamiennika cukru w zdrowych wypiekach. Co więcej nie wywołują próchnicy. Światowa Organizacja Zdrowa nie ustaliła dla polioli ADI. Oznacza to, iż nie są znane działania toksyczne tych substancji i uznaje się je za bezpieczne. Jednakże w zbyt dużej ilości mogą wywoływać niestrawność, wzdęcia oraz biegunki.

Jaki słodzik wybrać?

Jeśli miałabym polecić słodzik do kawy lub herbaty postawiłabym na stewię. Należy ona do intensywnych środków słodzących, ale ma pochodzenie naturalne. Jeśli chodzi o ciasta oraz słodkie wypieki postawiłabym na ksylitol lub erytrytol.

Sama posiadam stewię w płynie, ale wyczuwam w niej metaliczny posmak i nie jestem w stanie jej stosować. Poza tym mam w kuchni ksylitol oraz od niedawna erytrytol. Erytrytol nie jest metabolizowany w naszym organizmie, a co za tym idzie ma zero kcal. Ksylitol ma natomiast 240 kcal/100 g (cukier ma 400 kcal/100 g),

Ja stosuję słodziki bardzo rzadko. Na co dzień unikam smaku słodkiego i staram się jeść raczej wytrawne posiłki. Od czasu do czasu, kiedy mam ochotę na ciasto marchewkowe albo czekoladowe brownie używam jednak słodzików. Te substancję są bezpieczne dla naszego zdrowia, jednakże umiar oraz zdrowy rozsądek jest jak najbardziej wskazany przy ich stosowaniu.

Zobacz również
Używamy plików cookie do personalizowania treści i reklam, udostępniania funkcji mediów społecznościowych i analizowania ruchu. Udostępniamy również informacje o korzystaniu z naszej witryny naszym partnerom w zakresie mediów społecznościowych, reklam i analiz. View more
Cookies settings
Akceptuję
Odmawiam
Polityka prywatności i cookies
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Polityka prywatności i plików cookies

Przedstawię Ci zasady dotyczące przetwarzania danych w ramach newslettera oraz strony owsiana.pl: 

Kto przetwarza Twoje dane:

Administrator – czyli ja, Justyna Świetlicka prowadząca działalność gospodarczą Owsiana Justyna Świetlicka, Numer NIP: 7811979441, Numer REGON: 381040553, Adres: Terenin 23 22-150 Wierzbica

W jakim celu przetwarzam Twoje dane?

Twoje dane osobowe (w tym adres IP lub inne informacje gromadzone za pośrednictwem plików cookies), przetwarzane są przez Administratora:

1. w celu świadczenia usług drogą elektroniczną w zakresie udostępniana Użytkownikom treści gromadzonych w Serwisie– wówczas podstawą prawną przetwarzania jest niezbędność przetwarzania do wykonania umowy (art. 6 ust. 1 lit b RODO); 2.w celu ewentualnego ustalenia i dochodzenia roszczeń lub obrony przed nimi – podstawą prawną przetwarzania jest uzasadniony interes prawny (art. 6 ust. 1 lit f RODO); 3. w celu przesyłania informacji handlowych za pomocą newslettera podstawą prawną przetwarzania jest zgoda Użytkownika (art. 6 ust. 1 lit. a RODO)

Newsletter

Administrator przetwarza dane osobowe Użytkowników w celu realizowania działań marketingowych, które mogą polegać na przesyłaniu Użytkownikowi treści marketingowych odpowiadających jego zainteresowaniom (newsletter);

W tym celu po uprzedniej zgodzie wyrażonej przez użytkownika na etapie potwierdzenia adresu mailowego, dane osobowe Użytkownika podane w Serwisie takie jak imię oraz adres email zostaną przekazane do partnera Administratora – mailerlite.com w celu przesłania wiadomości mailowej zawierającej treści interesujące Użytkownika.

Administrator nie podejmuje decyzji automatycznych w stosunku do Użytkownika oraz dane osobowe Użytkownika nie podlegają profilowaniu.

Ciasteczka

Serwis Administratora używa plików „cookies”. Brak zmiany ustawień przeglądarki po stronie Czytelnika jest równoznaczny z wyrażeniem zgody na ich użycie. Są to krótkie informacje tekstowe, zapisywane na komputerze, telefonie, tablecie, czy też innym urządzeniu użytkownika. Mogą być one odczytywane przez Administratora, a także przez systemy należące do innych podmiotów, z których usług korzysta (takich jak Google). Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer. Więcej informacji na temat plików cookies można uzyskać na stronie www.allaboutcookies.org.

Jeżeli wyłączysz lub ograniczysz obsługę plików cookies to strona może działać gorzej lub niektóre z funkcji zostaną poza Twoim zasięgiem.

Jak długo będą przetwarzane dane?

W zależności od podstawy ich przetwarzania i pochodzenia tych danych, co do zasady dane przetwarzane są przez czas świadczenia usługi lub realizowania zamówienia, do czasu wycofania wyrażonej zgody lub zgłoszenia skutecznego sprzeciwu względem przetwarzania danych w przypadkach, gdy podstawą prawną przetwarzania danych jest uzasadniony interes Administratora. Okres ten może zostać wydłużony jedynie, jeżeli zobowiąże mnie do tego przepis lub też organ państwowy. 

Po upływie okresu przetwarzania dane są nieodwracalnie usuwane lub anonimizowane.

Co możesz zrobić w zakresie przetwarzania danych?

Masz prawo do:

  1. dostępu do treści danych oraz żądania ich sprostowania, 
  2. usunięcia danych, 
  3. ograniczenia przetwarzania, 
  4. prawo do przenoszenia danych,
  5. prawo wniesienia sprzeciwu względem przetwarzania danych,
  6. prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego- Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa

Jeżeli dane przetwarzane są na podstawie zgody, to w każdej chwili możesz ją wycofać. 

Masz prawo zgłoszenia sprzeciwu względem przetwarzania danych dla celów marketingowych, jeśli przetwarzanie odbywa się w związku z uzasadnionym interesem Administratora, a także – z przyczyn związanych ze szczególną sytuacją Użytkownika w innych przypadkach, gdy podstawą prawną przetwarzania danych jest uzasadniony interes Administratora (np. w związku z realizacją celów analitycznych i statystycznych).

Z kim się dzielę danymi?

Administrator zastrzega sobie prawo ujawnienia wybranych informacji dotyczących Użytkownika właściwym organom bądź osobom trzecim, które zgłoszą żądanie udzielenia takich informacji, opierając się na odpowiedniej podstawie prawnej oraz zgodnie z przepisami obowiązującego prawa.

Przekazanie danych Poza Europejski Obszar Gospodarczy

W celu obsługi strony udostępniam Twoje dane dostawcom narzędzi. Za każdym razem jednak jesteś informowany o zakresie przekazania danych oraz momencie ich przekazania do podmiotów trzecich. Podmioty te mogą mieć siedzibę w ramach Europejskiego Obszaru Gospodarczego lub też poza nim:

W ramach EOG

Dla MailerLite- dostarczający narzędzie newslettera. Zbierane dane identyfikują użytkownika w ramach podanego adresu mailowego oraz imienia. Więcej informacji o standardach prywatności narzędzie dostępne jest pod linkiem: https://www.mailerlite.com/legal/privacy-policy.

Dla Hotjar Ltd.- dostarczający rozwiązanie służące do monitorowania aktywności użytkownika na stronie w ramach tzw. Heatmap. Zbierane dane uniemożliwiają identyfikację konkretnej osoby, a więcej informacji o standardach prywatności narzędzia dostępne jest pod linkiem https://www.hotjar.com/legal/policies/privacy/.

Poza EOG:

W związku z tym, że niektóre podmioty współpracujące z Administratorem mają siedziby poza Unią Europejską, a zatem w świetle przepisów RODO są traktowane jako tzw. państwa trzecie. Dane są przekazywane podmiotom ze Stanów Zjednoczonych, które zapewniają odpowiednie standardy przetwarzania danych:  

Dla Google Inc.- dostarczający rozwiązanie Google Analytics służące do monitorowania ruchu strony. Zbierane dane uniemożliwiają identyfikację konkretnej osoby, a więcej informacji o standardach prywatności narzędzia dostępne jest pod linkiem www.google.com/intl/pl/policies/privacy/partners/. Ponadto korzystając z poniższego linku: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout istnieje możliwość wyłączenia aktywności mierzonej przez Google Analytics.

Dla Facebook Inc. dostarczający rozwiązanie Facebook Pixel służące do monitorowania ruchu strony.  –Zbierane dane co do zasady uniemożliwiają identyfikację konkretnej osoby, a więcej informacji o standardach prywatności narzędzia dostępne jest pod linkiem https://developers.facebook.com/docs/privacy/

Save settings
Cookies settings
2
0
Would love your thoughts, please comment.x