Jak robić lepsze zdjęcia jedzenia? Fotografia kulinarna od kuchni

Mam dla was kilka porad, które totalnie odmieniły moje fotografie kulinarne i sprawiły, że mój instagram wygląda lepiej. Nie jestem profesjonalnym fotografem i nie robię idealnych zdjęć. Mam nadzieję, że właśnie dlatego zmotywuję was do działania, jeśli chcecie poprawić swoje umiejętności. Ja sama nadal się uczę i popełniam błędy. Wierzę, że chcieć to móc 🙂

Od czego musisz zacząć, żeby Twoje zdjęcia jedzenia były lepsze?

Sprzęt

Zaczynam od sprzętu, choć on wcale nie jest najważniejszy. Sama zaczynając fotografować myślałam, że to moje największe ograniczenie. Rady fotografów mówiły, że to nie aparat robi zdjęcie. Wtedy uważałam, że to ściema. Teraz wiem, że mieli rację. Ja wszystkie zdjęcia na instagram i do ebooka zrobiłam telefonem. Aparat w telefonie w dzisiejszych czasach ma niesamowite możliwości, jest prosty w obsłudze i zawsze masz go przy sobie. Zanim zainwestujesz w poważny sprzęt, naucz się robić zdjęcia telefonem.

Światło

Światło jest jednym z najważniejszych elementów fotografii kulinarnej. Nawet najpiękniejsze danie sfotografowane wieczorem, przy zapalonej żółtej żarówce może wyglądać okropnie. Ja w 99% przypadków fotografuje tylko przy naturalnym świetle. Znajdź w swoim mieszkaniu jasne miejsce przy oknie. Ja na szczęście mam bardzo duże okno w kuchni zaraz przy blacie. W pierwszej połowie dnia słońce jest jednak zbyt mocne i zdjęcia są prześwietlone. Dopiero po południu oraz w zachmurzone dni mam odpowiednie warunki. Z tego powodu nigdy nie fotografuje wieczorem i w nocy. Mam lampę, jednak zdecydowanie bardziej wolę używać światła naturalnego.

Zwróć uwagę na to jak pada światło w twoim mieszkaniu o różnej porze dnia. Po zrobieniu kilkudziesięciu zdjęć na pewno zauważysz różnicę w jakości twoich fotografii.

Poniżej ta sama sałatka trzy lata temu (zdjęcie w ciemnej kuchni na blacie) i teraz.

Tło

Kiedyś totalnie nie zwracałam na to uwagi. Ustawiałam talerz na brzydkim zielonym blacie albo na pościeli w minionki. Tło na jakim pokazujecie swoje danie diametralnie wpływa na jego odbiór.

Wcale nie musisz inwestować ogromnych pieniędzy w profesjonalne tło. Ja używam najczęściej teł strukturalnych w różnych kolorach, które sama robię. Koszt zrobienia takiego tła to ok 20-30 zł. Uwielbiam też używać gresu podłogowego. To taka płytka, którą można kupić w castoramie lub innym markecie budowlanym. Można bez problemu kupić jedną sztukę za 30-100 zł w zależności od tego z jakiego materiału jest wykonana. Minusem jest to, że są dosyć ciężkie i trzeba wygospodarować trochę przestrzeni na ich przechowywanie. Innym pomysłem na tło jest białe prześcieradło, sweter o ciekawym wzorze i kolorze. Wystarczy rozejrzeć się w domu i poszukać inspiracji.

 

Naczynia

Nie musisz inwestować dużych pieniędzy w piękną zastawę i sto tysięcy talerzyków. Czasami mniej oznacza więcej. Ja sama nie jestem typem kolekcjonera i nie lubię gromadzić rzeczy. Mam kilka jasnych talerzyków i miseczek różnej wielkości z Ikea i to mi na razie wystarcza. Czasami możesz znaleźć w sklepie piękny, kolorowy talerz. Jedzenie lepiej prezentuje się jednak na jasnej zastawie bez wzorów. A już na pewno nie wygląda dobrze na żółtym talerzu.

Część mojej kolekcji talerzyków i naczyń

Trening czyni mistrza

Wiem, że moje zdjęcia są dalekie od ideału. Jestem na początku swojej drogi do tego, żeby profesjonalnie fotografować jedzenie. Jednak kiedy zerkam na moje zdjęcia sprzed trzech lat nie wierzę, że miałam odwagę opublikować je w internecie 🙂 Chcę wam w ten sposób pokazać, że możecie osiągnąć wiele poświęcając na to odpowiednią ilość czasu.

Pamiętam jak zakładając bloga szukałam w internecie informacji o tym jak robić lepsze zdjęcia jedzenia. Każdy fotograf pisał, że musisz zrobić odpowiednią ilość zdjęć, żeby dojść do wprawy i wyrobić sobie własny styl. Miałam ochotę wyrzucić wtedy komputer przez okno. Jak więcej zdjęć?! Przecież ja nie umiem robić zdjęć! Ja już chcę robić piękne zdjęcia! TERAZ!

Teraz się śmieję, bo udzielam dokładnie tej samej rady. Niestety nie ma innego sposobu. Można czytać książki o fotografii, pójść na warsztaty. Niestety bez częstej praktyki nie uda nam się poprawić naszych zdjęć. Na poprawę humoru i w ramach motywacji pokażę wam moje pierwsze zdjęcia.

Tak, ja te zdjęcia opublikowałam na blogu! Sama się teraz z siebie śmieję 🙂 Dzięki tym zdjęciom widzę ile można się nauczyć, jeśli ma się odrobinę determinacji. Jeśli ja się nauczyłam, Ty też możesz.

Zobacz również
Używamy plików cookie do personalizowania treści i reklam, udostępniania funkcji mediów społecznościowych i analizowania ruchu. Udostępniamy również informacje o korzystaniu z naszej witryny naszym partnerom w zakresie mediów społecznościowych, reklam i analiz. View more
Cookies settings
Akceptuję
Odmawiam
Polityka prywatności i cookies
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Polityka prywatności i plików cookies

Przedstawię Ci zasady dotyczące przetwarzania danych w ramach newslettera oraz strony owsiana.pl: 

Kto przetwarza Twoje dane:

Administrator – czyli ja, Justyna Świetlicka prowadząca działalność gospodarczą Owsiana Justyna Świetlicka, Numer NIP: 7811979441, Numer REGON: 381040553, Adres: Terenin 23 22-150 Wierzbica

W jakim celu przetwarzam Twoje dane?

Twoje dane osobowe (w tym adres IP lub inne informacje gromadzone za pośrednictwem plików cookies), przetwarzane są przez Administratora:

1. w celu świadczenia usług drogą elektroniczną w zakresie udostępniana Użytkownikom treści gromadzonych w Serwisie– wówczas podstawą prawną przetwarzania jest niezbędność przetwarzania do wykonania umowy (art. 6 ust. 1 lit b RODO); 2.w celu ewentualnego ustalenia i dochodzenia roszczeń lub obrony przed nimi – podstawą prawną przetwarzania jest uzasadniony interes prawny (art. 6 ust. 1 lit f RODO); 3. w celu przesyłania informacji handlowych za pomocą newslettera podstawą prawną przetwarzania jest zgoda Użytkownika (art. 6 ust. 1 lit. a RODO)

Newsletter

Administrator przetwarza dane osobowe Użytkowników w celu realizowania działań marketingowych, które mogą polegać na przesyłaniu Użytkownikowi treści marketingowych odpowiadających jego zainteresowaniom (newsletter);

W tym celu po uprzedniej zgodzie wyrażonej przez użytkownika na etapie potwierdzenia adresu mailowego, dane osobowe Użytkownika podane w Serwisie takie jak imię oraz adres email zostaną przekazane do partnera Administratora – mailerlite.com w celu przesłania wiadomości mailowej zawierającej treści interesujące Użytkownika.

Administrator nie podejmuje decyzji automatycznych w stosunku do Użytkownika oraz dane osobowe Użytkownika nie podlegają profilowaniu.

Ciasteczka

Serwis Administratora używa plików „cookies”. Brak zmiany ustawień przeglądarki po stronie Czytelnika jest równoznaczny z wyrażeniem zgody na ich użycie. Są to krótkie informacje tekstowe, zapisywane na komputerze, telefonie, tablecie, czy też innym urządzeniu użytkownika. Mogą być one odczytywane przez Administratora, a także przez systemy należące do innych podmiotów, z których usług korzysta (takich jak Google). Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer. Więcej informacji na temat plików cookies można uzyskać na stronie www.allaboutcookies.org.

Jeżeli wyłączysz lub ograniczysz obsługę plików cookies to strona może działać gorzej lub niektóre z funkcji zostaną poza Twoim zasięgiem.

Jak długo będą przetwarzane dane?

W zależności od podstawy ich przetwarzania i pochodzenia tych danych, co do zasady dane przetwarzane są przez czas świadczenia usługi lub realizowania zamówienia, do czasu wycofania wyrażonej zgody lub zgłoszenia skutecznego sprzeciwu względem przetwarzania danych w przypadkach, gdy podstawą prawną przetwarzania danych jest uzasadniony interes Administratora. Okres ten może zostać wydłużony jedynie, jeżeli zobowiąże mnie do tego przepis lub też organ państwowy. 

Po upływie okresu przetwarzania dane są nieodwracalnie usuwane lub anonimizowane.

Co możesz zrobić w zakresie przetwarzania danych?

Masz prawo do:

  1. dostępu do treści danych oraz żądania ich sprostowania, 
  2. usunięcia danych, 
  3. ograniczenia przetwarzania, 
  4. prawo do przenoszenia danych,
  5. prawo wniesienia sprzeciwu względem przetwarzania danych,
  6. prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego- Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa

Jeżeli dane przetwarzane są na podstawie zgody, to w każdej chwili możesz ją wycofać. 

Masz prawo zgłoszenia sprzeciwu względem przetwarzania danych dla celów marketingowych, jeśli przetwarzanie odbywa się w związku z uzasadnionym interesem Administratora, a także – z przyczyn związanych ze szczególną sytuacją Użytkownika w innych przypadkach, gdy podstawą prawną przetwarzania danych jest uzasadniony interes Administratora (np. w związku z realizacją celów analitycznych i statystycznych).

Z kim się dzielę danymi?

Administrator zastrzega sobie prawo ujawnienia wybranych informacji dotyczących Użytkownika właściwym organom bądź osobom trzecim, które zgłoszą żądanie udzielenia takich informacji, opierając się na odpowiedniej podstawie prawnej oraz zgodnie z przepisami obowiązującego prawa.

Przekazanie danych Poza Europejski Obszar Gospodarczy

W celu obsługi strony udostępniam Twoje dane dostawcom narzędzi. Za każdym razem jednak jesteś informowany o zakresie przekazania danych oraz momencie ich przekazania do podmiotów trzecich. Podmioty te mogą mieć siedzibę w ramach Europejskiego Obszaru Gospodarczego lub też poza nim:

W ramach EOG

Dla MailerLite- dostarczający narzędzie newslettera. Zbierane dane identyfikują użytkownika w ramach podanego adresu mailowego oraz imienia. Więcej informacji o standardach prywatności narzędzie dostępne jest pod linkiem: https://www.mailerlite.com/legal/privacy-policy.

Dla Hotjar Ltd.- dostarczający rozwiązanie służące do monitorowania aktywności użytkownika na stronie w ramach tzw. Heatmap. Zbierane dane uniemożliwiają identyfikację konkretnej osoby, a więcej informacji o standardach prywatności narzędzia dostępne jest pod linkiem https://www.hotjar.com/legal/policies/privacy/.

Poza EOG:

W związku z tym, że niektóre podmioty współpracujące z Administratorem mają siedziby poza Unią Europejską, a zatem w świetle przepisów RODO są traktowane jako tzw. państwa trzecie. Dane są przekazywane podmiotom ze Stanów Zjednoczonych, które zapewniają odpowiednie standardy przetwarzania danych:  

Dla Google Inc.- dostarczający rozwiązanie Google Analytics służące do monitorowania ruchu strony. Zbierane dane uniemożliwiają identyfikację konkretnej osoby, a więcej informacji o standardach prywatności narzędzia dostępne jest pod linkiem www.google.com/intl/pl/policies/privacy/partners/. Ponadto korzystając z poniższego linku: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout istnieje możliwość wyłączenia aktywności mierzonej przez Google Analytics.

Dla Facebook Inc. dostarczający rozwiązanie Facebook Pixel służące do monitorowania ruchu strony.  –Zbierane dane co do zasady uniemożliwiają identyfikację konkretnej osoby, a więcej informacji o standardach prywatności narzędzia dostępne jest pod linkiem https://developers.facebook.com/docs/privacy/

Save settings
Cookies settings
10
0
Would love your thoughts, please comment.x