Brownie z kaszy gryczanej z gruszką

Mam dla was nowy przepis na przepyszne i zdrowe brownie z kaszy gryczanej z gruszką. Ciasto naturalnie bez cukru i bez glutenu, a do tego wegańskie! Smak kaszy jest niewyczuwalny, więc nie ma się co obawiać.

Jak zwykle ciasto z minimalną liczbą składników i bez zbędnych dodatków. Proste w wykonaniu i do tego ubrudzicie tylko jeden garnek 🙂 Czy może być coś lepszego? Ja uwielbiam takie przepisy! Ciasto jest bardzo odżywcze, wręcz idealne dla dzieci, które gardzą kaszą.

Brownie z kaszy gryczanej z gruszką

Składniki:
szklanka kaszy gryczanej niepalonej + 2 łyżki do dekoracji
2 szklanki wody
puszka mleka kokosowego
300 g suszonych daktyli
5 łyżek kakao
szczypta soli
2 gruszki

Przygotowanie:
Kaszę gryczaną płuczemy i wrzucamy do gotującej się wody. Dodajemy daktyle i mleko kokosowe. Gotujemy ok 30 min aż kasza będzie całkowicie miękka. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia.

Do tego samego garnka dodajemy szczyptę soli do podbicia czekoladowego smaku i 5 łyżek kakao. Wszystko dokładnie blendujemy ręcznym blenderem. Na tym etapie warto spróbować ciasta czy jest wystarczająco słodkie i czekoladowe. Można dodać więcej kakao i np ksylitol czy stewię.

Ciasto przekładamy do formy i układamy pokrojoną gruszkę. Pieczemy ok 30 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. W międzyczasie na patelni prażymy 2 łyżki kaszy gryczanej. Jak kasza zmieni kolor na lekko brązowy to jest gotowa. Też byłam zaskoczona efektem jaki można uzyskać prażąc kaszę na patelni. Musicie spróbować!

Kasza gryczana jest źródłem cynku, a cynk stosowany doustnie i miejscowo od wielu lat jest potencjalnym terapeutą w leczeniu trądziku. Jeżeli borykasz się z problemami skórnymi albo chcesz zgłębić temat wpływu diety na skórę i diety przeciwzapalnej sprawdź mój ebook Zdrowa Skóra – 71 stron skondensowanej wiedzy i 28 przepisów na pyszne, zdrowe i zbilansowane posiłki wspierające zdrowie skóry.

brownie z kasza gryczana
Zobacz również