Pyry z wegańskim gzikiem i skwarkami z tofu to danie, które jadłam w jednej z Poznańskich restauracji. Pomimo tego, że spróbowałam wtedy wielu wegańskich dań to właśnie pyry podbiły moje serce. Musiałam ugotować je w domu! To zdrowa i pyszna propozycja na roślinny obiad. Zawiera dużo białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz składników mineralnych.
Pyry z wegańskim gzikiem i skwarkami z tofu
(2 porcje)
- 500 g młodych ziemniaków
- koperek
Wegański Gzik:
- 100 g nasion słonecznika
- sok z 1 cytryny
- 2-3 łyżki napoju sojowego / wody
- Pieprz i sól
Skwarki z tofu:
- kostka wędzonego tofu
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- cebula
- łyżeczka majeranku
Przygotowanie:
Nasiona słonecznika zalej na noc zimną wodą lub zalej je wrzątkiem na 30 minut.
Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach.
W międzyczasie pokrój tofu i cebulę w drobną kosteczkę. Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę oraz tofu na złoty kolor. Na koniec dodaj majeranek, sól i pieprz. Smaż jeszcze chwilę.
Odsącz z wody nasiona słonecznika. Zblenduj je za pomocą malaksera z końcówką S z dodatkiem soku z cytryny, napoju sojowego, soli oraz pieprzu. Twarożek powinien być dosyć kwaśny.
Ugotowane pyry podawaj z wegańskim gzikiem oraz skwarkami z tofu.

Jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami zaobserwuj mnie na instagramie 🙂
Aby ułatwić Ci ograniczenie mięsa na co dzień stworzyłam Roślinnego ebooka. Znajdziesz w nim:
- Praktyczne informacje na temat diety roślinnej i jej wpływu na zdrowie
- 50 przepisów na śniadania, małe oraz duże dania, słodkości i napoje
- Wartości odżywcze każdego posiłku (ilość kcal, białka, tłuszczu i węglowodanów)
- GRATIS: Tygodniowy jadłospis (1800, 2000, 2200 i 2400 kcal) na bazie przepisów z ebooka

Hej Justyna. Kupilam Twojego roslinnego ebooka. Jestem pod ogromny wrazenie. Dania sa latwe do przyrzadenia, nie sa nudne, pelne smaku, kolorow. Uwielbiam jesc i gotowac. Najlepszy jest fakt ze podalas kalorycznosc kazdego dania, ulatiwa mi to kontrolowanie porcji, bo chce schdunac z glowa i powoli, jest to zbawienne. Czekam na kolejen edycje roslinnych ksiazek. Chcialam zostawic opinie pod ebookiem ktory kupilam ale nie ma takiej opcji, wiec zostaiwe ja tu. Moze to dobry pomysl aby ludzie zostawiali opinie bezposrednio pod ebookami ulatwi to decyzje 🙂
Dziękuję kochana za ten komentarz!! 😉 Bardzo się cieszę, że ebook służy <3
Hej, czy zdradzisz proszę ile kalorii ma jedna porcja? Będę dziś próbować przepisu! 😀