Owsianka to jedno z najbardziej pożywnych śniadań. Nazwa mojego bloga nie bez powodu jest zdrobnieniem tego słowa 😉 W swoim życiu zjadłam setki owsianek i przetestowałam wiele połączeń smakowych. W tym wpisie dzielę się z wami moimi ulubionymi przepisami na owsiankę.

Nocna owsianka czekoladowa
- 50 g płatków owsianych
- 1 łyżka nasion chia
- 1 łyżeczka kakao
- 150 ml mleka (u mnie sojowe)
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- Ulubione owoce
- Masło orzechowe / orzechy
Do słoiczka wsyp płatki owsiane, nasiona chia, kakao i szczyptę soli. Dodaj mleko oraz syrop klonowy. Wymieszaj dokładnie i wstaw na noc do lodówki. Rano dodaj ulubione owoce oraz odrobinę masła orzechowego lub orzechów.

Owsianka z tahini
- 50 g płatków owsianych
- 200 ml mleka (u mnie sojowe)
- 2 łyżeczki tahini
- łyżeczka syropu klonowego
- szczypta soli
Do rondelka wlej mleko, syrop klonowy i dodaj płatki owsiane. Gotuj około 5 minut. Następnie dodaj tahini i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj. Odstaw na kilka minut pod przykryciem, żeby płatki owsiane napęczniały. Przełóż do miseczki i dodaj ulubione owoce. Moim zdaniem najbardziej pasują borówki, maliny i truskawki.

Czekoladowa owsianka z śliwkami i migdałami
- 50 g płatków owsianych
- 200 ml mleka (u mnie sojowe)
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- łyżeczka syropu klonowego
- kilka śliwek
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
- łyżka migdałów
Płatki gotuj na mleku przez kilka minut. Dodaj szczyptę soli, syrop klonowy i czekoladę. W międzyczasie wyjmij pestki ze śliwek i pokrój je w kostkę, a następnie wrzuć na patelnię i posyp łyżeczką cynamonu. Tak przygotowane śliwki duś pod przykryciem, aż będą miękkie. Owsiankę przełóż do miseczki, dodaj śliwki i udekoruj orzechami.

Bananowa owsianka z masłem orzechowym
- 50 g płatków owsianych
- 200 ml mleka (u mnie zazwyczaj sojowe)
- mały banan
- łyżeczka masła orzechowego
Do rondelka wlej mleko i dodaj płatki owsiane. Gotuj około 5 minut. Następnie dodaj rozgniecionego banana i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Przełóż do miseczki, dodaj ulubione owoce i masło orzechowe lub orzechy.

Owsianka z pieczoną dynią
- 50 g płatków owsianych
- 200 ml mleka (u mnie sojowe)
- 2-3 łyżki puree z pieczonej dyni (piekę dynię w większych ilościach i mrożę w małych porcjach)
- syropu klonowego / 2 łyżeczki cukru kokosowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Zblenduj mleko z dynią i syropem klonowym w garnuszku. Dodaj płatki, cynamon i szczyptę soli. Gotuj 5 minut i odstaw do ostygnięcia na kilka minut pod przykryciem do ostygnięcia. Wlej do miseczki i dodaj owoce. Moim zdaniem idealnie pasują tu maliny lub borówki i koniecznie łyżeczka masła orzechowego.

Owsianka z cukinią
- 50 g płatków owsianych
- 200 ml mleka (u mnie sojowe)
- 1/2 małej cukinii
- masło orzechowe
- owoce
Do rondelka wsyp płatki owsiane, napój sojowy, syrop klonowy i szczyptę soli. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu około 2 minuty. Dodaj startą na grubych oczkach cukinię i gotuj kolejne 3 minuty. Jeśli lubisz bardziej gęstą owsiankę, zostaw ją w rondelku pod przykryciem na 5 minut.
Przełóż do miseczki, udekoruj owocami i masłem orzechowym.

Owsianka marchewkowa z pomarańczą i orzechami włoskimi
- 50 g płatków owsianych
- 200 ml mleka (u mnie sojowe)
- marchewka
- łyżka syropu klonowego
- szczypta cynamonu
- szczypta imbiru
- szczypta soli
- 1/2 pomarańczy
- łyżka orzechów włoskich
Do rondelka wsyp płatki owsiane, startą na grubych oczkach marchewkę, napój sojowy, syrop klonowy i przyprawy. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu około 5 minut. Jeśli lubisz bardziej gęstą owsiankę, zostaw ją w rondelku pod przykryciem na kolejne 5 minut. Przełóż do miseczki i udekoruj pomarańczą i orzechami.

Owsianka z duszonym jabłkiem, gruszką i cynamonem
- 50 g płatków owsianych
- 200 ml mleka (u mnie zazwyczaj sojowe)
- jabłko
- gruszka
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki cukru kokosowego / syropu klonowego
- szczypta soli
Płatki gotuj na mleku kilka minut. Dodaj szczyptę soli i cynamonu. W międzyczasie pokrój gruszkę i jabłko w kostkę. Wrzuć na patelnię, dodaj 2 łyżki wody, 2 łyżeczki cukru kokosowego, łyżeczkę cynamonu i duś aż woda odparuje. Owsiankę przełóż do miseczki, dodaj jabłka i gruszki, a następnie udekoruj. Idealnie pasują tutaj podprażone płatki migdałów.
Jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami zaobserwuj mnie na instagramie
Jakich płatków używasz? Mam obecnie górskie i są twarde po gotowaniu. Powinnam je najpierw namoczyć?
Możesz użyć błyskawicznych lub gotuj te tradycyjne pod przykryciem i odstaw na 10 minut 🙂
Ja też używam górskich i nie moczę ich, One nie tyle są twarde co wg mnie w punkt, po prostu nie rozgotowane. Wiesz, kwestia smaku:) Jeśli chcesz aby były bardziej miękkie, goruj dłużej niż jest napisane na opakowaniu albo tak jak wspomniałaś, namocz.
Owsianka czekoladowa ze śliwkami i migdałami to majstersztyk:) Niby proste składniki a tak głęboki smak. Ta wersja na dobre zagościła w mojej kuchni, Gdy mam niewiele czasu robię nieco podobne danie, bazując na gotowym musli czekoladowym, zwykle kupuję mieszanki z https://onedaymore.pl/sklep/grupa/musli-z-czekolada/ i uzupełniam o własne dodatki (śliwki obowiązkowo), migdały często ale nie zawsze, bo jeśli w musli są inne orzechy fajnie poczuć ich aromat po prostu.
Super przepisy. Na pewno skorzystam, bo jestem mega fanką owsianki i nie wyobrażam sobie bez niej śniadania.