Makaron z warzywami i soczewicą to pomysł na prosty obiad bez mięsa. Danie jest wegańskie i prawie jednogarnkowe. Wszystko wrzucamy na jedną patelnię i gotujemy do tego makaron. To bardzo zdrowe i sycące danie. Świetnie sprawdzi się jako obiad do odgrzania w pracy.
To bardzo dobra propozycja dla osób odchudzających się. Przez dużą ilość warzyw oraz błonnika danie ma dużą objętość i zapewni poczucie sytości na dłużej.
Makaron z warzywami i soczewicą
(4 porcje)
Składniki:
- 200 g makaronu penne
- Papryka czerwona
- Cukinia
- 100 g czerwonej soczewicy
- 200 ml wrzątku
- 200 ml passaty
- 100 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- Cebula
- 2 cm imbiru
Sposób wykonania:
Soczewicę opłukaj i zalej wrzątkiem. Odstaw na bok. Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Pokrój paprykę w kostkę, a cukinię w pólplasterki. Posiekaj cebulkę, czosnek oraz imbir.
Na rozgrzanej patelni podsmaż imbir, cebulkę i czosnek. Dodaj cukinię oraz paprykę. Smaż ok 5 minut. Następnie dodaj namoczoną soczewicę z wodą, passatę oraz mleczko kokosowe. Dopraw solą i pieprzem. Możesz dodać chilli w płatkach i mielone ziarna kolendry. Smaż 10 minut. Dodaj ugotowany makaron i wymieszaj. Możesz posypać posiekaną natką pietruszki jeśli lubisz.
Jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami zaobserwuj mnie na instagramie 🙂
Aby ułatwić Ci ograniczenie mięsa na co dzień stworzyłam Roślinnego ebooka. Znajdziesz w nim:
- Praktyczne informacje na temat diety roślinnej i jej wpływu na zdrowie
- 50 przepisów na śniadania, małe oraz duże dania, słodkości i napoje
- Wartości odżywcze każdego posiłku (ilość kcal, białka, tłuszczu i węglowodanów)
- GRATIS: Tygodniowy jadłospis (1800, 2000, 2200 i 2400 kcal) na bazie przepisów z ebooka

Można pominąć, ale daje fajną konsystencję
Cześć a co zamiast soczewicy ? Niestety mnie uczula.
Możesz użyć ciecierzycy suchej lub tej ze słoika!