0
Przepisy Wegańskie

Makaron z warzywami i soczewicą

makaron z warzywami i soczewicą

Makaron z warzywami i soczewicą to pomysł na prosty obiad bez mięsa. Danie jest wegańskie i prawie jednogarnkowe. Wszystko wrzucamy na jedną patelnię i gotujemy do tego makaron. To bardzo zdrowe i sycące danie. Świetnie sprawdzi się jako obiad do odgrzania w pracy.

To bardzo dobra propozycja dla osób odchudzających się. Przez dużą ilość warzyw oraz błonnika danie ma dużą objętość i zapewni poczucie sytości na dłużej.

Makaron z warzywami i soczewicą

(4 porcje)

Składniki:

  • 200 g makaronu penne
  • Papryka czerwona
  • Cukinia
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 200 ml wrzątku
  • 200 ml passaty
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • Cebula
  • 2 cm imbiru

Sposób wykonania:

Soczewicę opłukaj i zalej wrzątkiem. Odstaw na bok. Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Pokrój paprykę w kostkę, a cukinię w pólplasterki. Posiekaj cebulkę, czosnek oraz imbir.

Na rozgrzanej patelni podsmaż imbir, cebulkę i czosnek. Dodaj cukinię oraz paprykę. Smaż ok 5 minut. Następnie dodaj namoczoną soczewicę z wodą, passatę oraz mleczko kokosowe. Dopraw solą i pieprzem. Możesz dodać chilli w płatkach i mielone ziarna kolendry. Smaż 10 minut. Dodaj ugotowany makaron i wymieszaj. Możesz posypać posiekaną natką pietruszki jeśli lubisz.

Jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami zaobserwuj mnie na instagramie 🙂

Aby ułatwić Ci ograniczenie mięsa na co dzień stworzyłam Roślinnego ebooka. Znajdziesz w nim:

  • Praktyczne informacje na temat diety roślinnej i jej wpływu na zdrowie
  • 50 przepisów na śniadania, małe oraz duże dania, słodkości i napoje
  • Wartości odżywcze każdego posiłku (ilość kcal, białka, tłuszczu i węglowodanów)
  • GRATIS: Tygodniowy jadłospis (1800, 2000, 2200 i 2400 kcal) na bazie przepisów z ebooka
domowa tortilla z tofu
Sprawdź moje ebooki!

Sprawdź także

Brak komentarzy

    Leave a Reply