0
Przepisy Wegańskie

Domowa tortilla z tofu i guacamole

Domowa tortilla z tofu i guacamole

Domowa tortilla z tofu i guacamole to dosyć pracochłonne danie, ale warte zachodu! Polecam przygotować je w weekend razem ze znajomymi, którzy mogą pomóc w wałkowaniu ciasta 😉

Natomiast zrobienie domowej tortilli jest prostsze niż myślisz! Domowa tortilla składa się z 4 składników, które na pewno masz w domu! W przeciwieństwie do tej ze sklepu ma świetny skład, jest pyszna i zdrowa! Tym razem przygotowałam ją w wersji wegańskiej, ponieważ staram się ograniczać spożycie mięsa. Polecam też spróbować mojego przepisu na domową tortillę z humusem i pieczonym batatem. Sos tahini z tamtego przepisu to niebo!

Domowa tortilla

(2 duże placki lub 4 małe)

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej / orkiszowej
  • 80 g gorącej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać w misce z solą, oliwą oraz gorącą wodą. Kiedy składniki się polączą wyrabiać na blacie posypanym mąką. Zagniatać ok 5 minut. Podzielić ciasto na 2 części (do tortilli) lub 4 (do tacos). Rozwałkować i smażyć na suchej, rozgrzanej patelni z obu stron. Placki powinny być elastyczne. Nie smażyć z byt długo, bo będą się kruszyć.

Domowa tortilla z tofu i guacamole

(2 porcje)

Tofu mielone:

  • kostka tofu naturalnego (180 g)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżka oliwy

Guacamole:

  • dojrzałe awokado
  • sok z 1/2 limonki
  • garść kolendry
  • chilli, pieprz, sól

Dodatkowo:

  • 4 małe placki tortilla z przepisu wyżej
  • sałata rzymska / rukola / roszponka
  • papryka czerwona

Wykonanie:

Tofu zamroź w opakowaniu dzień wcześniej. Następnego dnia przełóż je do ciepłej wody, by szybko się rozmroziło. Wyjmij z opakowania i odciśnij nadmiar wody. Dzięki temu tofu bardzo dobrze wchłania sos sojowy i nabiera wyjątkowego smaku. Tofu pokrusz rękami. Do miski wlej sos sojowy, oliwę i syrop klonowy. Wrzuć tofu, paprykę wędzoną i wymieszaj. 

Paprykę pokrój w cienkie paski. Wrzuć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Obok papryki połóż zamarynowane i pokruszone tofu. Piecz około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Tofu możesz mieszać w trakcie, żeby podpiekło się z każdej strony.

Rozgnieć widelcem awokado. Dopraw sokiem z limonki, chilli, kolendrą, solą i pieprzem.

Placki smaruj guacamole, połóż sałatę, paprykę i tofu. Posyp świeżą kolendrą. Skrop sokiem z limonki.

Domowa tortilla z tofu i guacamole

Jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami zaobserwuj mnie na instagramie 🙂

Aby ułatwić Ci ograniczenie mięsa na co dzień stworzyłam Roślinnego ebooka. Znajdziesz w nim:

  • Praktyczne informacje na temat diety roślinnej i jej wpływu na zdrowie
  • 50 przepisów na śniadania, małe oraz duże dania, słodkości i napoje
  • Wartości odżywcze każdego posiłku (ilość kcal, białka, tłuszczu i węglowodanów)
  • GRATIS: Tygodniowy jadłospis (1800, 2000, 2200 i 2400 kcal) na bazie przepisów z ebooka
domowa tortilla z tofu
Sprawdź moje ebooki!

Sprawdź także

Brak komentarzy

    Leave a Reply