0
Bez glutenu Przepisy Wegańskie

Wegańskie leczo z soczewicą

Wegańskie leczo z soczewicą

Wegańskie leczo z soczewicą to szybki i prosty pomysł na letni obiad. Pomidory malinowe dodają słodyczy i świetnie komponują się z pozostałymi warzywami.

Wegańskie leczo z soczewicą jest źródłem roślinnego białka, błonnika oraz wielu witamin i składników mineralnych. Tego typu leczo jest świetnym posiłkiem dla osób z insulinoopornością oraz dla tych, którzy starają się zgubić kilka kilogramów.

Wegańskie leczo z soczewicą

Składniki:

(3-4 porcje)

  • 4 pomidory malinowe
  • 1 cukinia
  • 2 papryki czerwone
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka kolendry mielonej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 2 łyżki sosu sojowego (ja używam tamari)
  • sól i pieprz do smaku
  • 400 ml wody

Wykonanie:

Nakrój skórkę pomidorów nożem i zalej je wrzątkiem. Odstaw na kilka minut i później obierz je ze skórki.

Pokrój w kostkę paprykę, cukinię i pomidory. Posiekaj cebulę oraz czosnek.

Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż cebulę i dodaj kumin oraz kolendrę mieloną. Smaż 2-3 minuty. Dodaj paprykę i smaż około 5 minut, do lekkiego “przypalenia”.

Następnie dodaj pomidory, cukinię, soczewicę, wodę i pozostałe przyprawy. Dokładnie wymieszaj.

Gotuj ok 20-30 minut aż soczewica będzie miękka. Możesz dodać wodę jeśli wolisz rzadszą konsystencję leczo.

Ja podaję leczo z chlebem żytnim na zakwasie. Możesz zjeść leczo także z ryżem.

Dobra rada:

  • Do leczo możesz użyć dowolnego koloru papryki oraz resztek warzyw, które zalegają w Twojej lodówce.
  • Jeśli lubisz bakłażana – możesz go również dodać do leczo.

Jeśli chcesz być na bierząco z nowymi przepisami zaobserwuj mnie na instagramie 🙂

Aby ułatwić Ci ograniczenie mięsa na co dzień stworzyłam Roślinnego ebooka. Znajdziesz w nim:

  • Praktyczne informacje na temat diety roślinnej i jej wpływu na zdrowie
  • 50 przepisów na śniadania, małe oraz duże dania, słodkości i napoje
  • Wartości odżywcze każdego posiłku (ilość kcal, białka, tłuszczu i węglowodanów)
  • GRATIS: Tygodniowy jadłospis (1800, 2000, 2200 i 2400 kcal) na bazie przepisów z ebooka
wegańskie leczo z soczewicą
Sprawdź moje ebooki z przepisami

Sprawdź także

Brak komentarzy

    Leave a Reply