Wegańskie leczo z soczewicą to szybki i prosty pomysł na letni obiad. Pomidory malinowe dodają słodyczy i świetnie komponują się z pozostałymi warzywami.
Wegańskie leczo z soczewicą jest źródłem roślinnego białka, błonnika oraz wielu witamin i składników mineralnych. Tego typu leczo jest świetnym posiłkiem dla osób z insulinoopornością oraz dla tych, którzy starają się zgubić kilka kilogramów.
Wegańskie leczo z soczewicą
Składniki:
(3-4 porcje)
- 4 pomidory malinowe
- 1 cukinia
- 2 papryki czerwone
- 200 g czerwonej soczewicy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka kolendry mielonej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 2 łyżki sosu sojowego (ja używam tamari)
- sól i pieprz do smaku
- 400 ml wody
Wykonanie:
Nakrój skórkę pomidorów nożem i zalej je wrzątkiem. Odstaw na kilka minut i później obierz je ze skórki.
Pokrój w kostkę paprykę, cukinię i pomidory. Posiekaj cebulę oraz czosnek.
Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż cebulę i dodaj kumin oraz kolendrę mieloną. Smaż 2-3 minuty. Dodaj paprykę i smaż około 5 minut, do lekkiego „przypalenia”.
Następnie dodaj pomidory, cukinię, soczewicę, wodę i pozostałe przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
Gotuj ok 20-30 minut aż soczewica będzie miękka. Możesz dodać wodę jeśli wolisz rzadszą konsystencję leczo.
Ja podaję leczo z chlebem żytnim na zakwasie. Możesz zjeść leczo także z ryżem.
Dobra rada:
- Do leczo możesz użyć dowolnego koloru papryki oraz resztek warzyw, które zalegają w Twojej lodówce.
- Jeśli lubisz bakłażana – możesz go również dodać do leczo.
Jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami zaobserwuj mnie na instagramie 🙂
Aby ułatwić Ci ograniczenie mięsa na co dzień stworzyłam Roślinnego ebooka. Znajdziesz w nim:
- Praktyczne informacje na temat diety roślinnej i jej wpływu na zdrowie
- 50 przepisów na śniadania, małe oraz duże dania, słodkości i napoje
- Wartości odżywcze każdego posiłku (ilość kcal, białka, tłuszczu i węglowodanów)
- GRATIS: Tygodniowy jadłospis (1800, 2000, 2200 i 2400 kcal) na bazie przepisów z ebooka

Właśnie zrobiłem. Bardzo fajny przepis. Tylko może wody odrobinę mniej można.
Przepis jest super, ale błagam, pisze się „bieżąco”
Dodałam tofu wędzone do tego przepisu i też wyszło extra 😊