fbpx

Czego szukasz?

Wegańskie leczo z soczewicą

Wegańskie leczo z soczewicą

Wegańskie leczo z soczewicą to szybki i prosty pomysł na letni obiad. Pomidory malinowe dodają słodyczy i świetnie komponują się z pozostałymi warzywami.

Wegańskie leczo z soczewicą jest źródłem roślinnego białka, błonnika oraz wielu witamin i składników mineralnych. Tego typu leczo jest świetnym posiłkiem dla osób z insulinoopornością oraz dla tych, którzy starają się zgubić kilka kilogramów.

Wegańskie leczo z soczewicą

Składniki:

(3-4 porcje)

  • 4 pomidory malinowe
  • 1 cukinia
  • 2 papryki czerwone
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka kolendry mielonej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 2 łyżki sosu sojowego (ja używam tamari)
  • sól i pieprz do smaku
  • 400 ml wody

Wykonanie:

Nakrój skórkę pomidorów nożem i zalej je wrzątkiem. Odstaw na kilka minut i później obierz je ze skórki.

Pokrój w kostkę paprykę, cukinię i pomidory. Posiekaj cebulę oraz czosnek.

Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż cebulę i dodaj kumin oraz kolendrę mieloną. Smaż 2-3 minuty. Dodaj paprykę i smaż około 5 minut, do lekkiego „przypalenia”.

Następnie dodaj pomidory, cukinię, soczewicę, wodę i pozostałe przyprawy. Dokładnie wymieszaj.

Gotuj ok 20-30 minut aż soczewica będzie miękka. Możesz dodać wodę jeśli wolisz rzadszą konsystencję leczo.

Ja podaję leczo z chlebem żytnim na zakwasie. Możesz zjeść leczo także z ryżem.

Dobra rada:

  • Do leczo możesz użyć dowolnego koloru papryki oraz resztek warzyw, które zalegają w Twojej lodówce.
  • Jeśli lubisz bakłażana – możesz go również dodać do leczo.

Jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami zaobserwuj mnie na instagramie 🙂

Aby ułatwić Ci ograniczenie mięsa na co dzień stworzyłam Roślinnego ebooka. Znajdziesz w nim:

  • Praktyczne informacje na temat diety roślinnej i jej wpływu na zdrowie
  • 50 przepisów na śniadania, małe oraz duże dania, słodkości i napoje
  • Wartości odżywcze każdego posiłku (ilość kcal, białka, tłuszczu i węglowodanów)
  • GRATIS: Tygodniowy jadłospis (1800, 2000, 2200 i 2400 kcal) na bazie przepisów z ebooka
wegańskie leczo z soczewicą
Sprawdź moje ebooki z przepisami
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Jacek
Jacek
10 miesięcy temu

Właśnie zrobiłem. Bardzo fajny przepis. Tylko może wody odrobinę mniej można.

Lijka
Lijka
10 miesięcy temu

Przepis jest super, ale błagam, pisze się „bieżąco”

Katy
Katy
9 miesięcy temu

Dodałam tofu wędzone do tego przepisu i też wyszło extra 😊

Bądź na bieżąco

instagram.com/owsianapl