0
Przepisy Wegańskie

Pomidorowe curry z tofu i kalafiorem

Pomidorowe curry z tofu i kalafiorem

Pomidorowe curry z tofu i kalafiorem powstało w wyniku sprzątania lodówki i jego smak przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Kalafior to nie jest moje ulubione warzywo, a kalafior z wody to już w ogóle koszmar. Po przygotowaniu sałatki z pieczonym kalafiorem, ciecierzycą i tahini została mi w lodówce połówka kalafiora do wykorzystania. Po przygotowaniu sałatki oraz tego curry chyba polubiłam to warzywo 🙂

Kalafior jest niskokaloryczny, więc jest idealny dla osób na diecie redukcyjnej. Dzięki dodatkowi kalafiora pomidorowe curry z tofu jest ogromną i bardzo sycącą porcją obiadu bez mięsa.

Pomidorowe curry z tofu i kalafiorem

  • 1 łyżka oliwy
  • 2 kostki tofu naturalnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 plastry imbiru
  • 1/2 główki kalafiora
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżeczki pasty curry
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 100 g ryżu

Tofu zamroź w opakowaniu dzień wcześniej. Następnego dnia przełóż je do ciepłej wody, by szybko się rozmroziło. Wyjmij z opakowania i odciśnij nadmiar wody. Dzięki temu tofu bardzo dobrze wchłania sos sojowy i nabiera wyjątkowego smaku. Pokrój je w kostkę. Do miski wlej sos sojowy i syrop klonowy. Zamarynuj tofu.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekaną w kostkę cebulę, czosnek oraz imbir. Dodaj zamarynowane tofu i smaż kilka minut do uzyskania złotego koloru. Tofu przełóż z patelni do miski.

Na patelnię wlej passatę i dodaj pastę curry. Następnie dodaj kalafiora pokrojonego na bardzo małe różyczki. Duś ok 10 minut. Wlej mleczko kokosowe, dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj usmażone tofu. Wymieszaj wszystko razem. Podawaj z ryżem.

Aby ułatwić ograniczenie mięsa stworzyłam Roślinnego ebooka. Znajdziesz w nim:

  • Praktyczne informacje na temat diety roślinnej i jej wpływu na zdrowie
  • 50 przepisów na śniadania, małe oraz duże dania, słodkości i napoje
  • Wartości odżywcze każdego posiłku (ilość kcal, białka, tłuszczu i węglowodanów)
  • GRATIS: Tygodniowy jadłospis (1800, 2000, 2200 i 2400 kcal) na bazie przepisów z ebooka
pomidorowe curry z tofu I kalafiorem

Wpadnij na mój instagram, żeby być na bieżąco z nowymi przepisami 😉

Sprawdź także

Brak komentarzy

    Leave a Reply