fbpx

Czego szukasz?

Makaron z mielonym tofu

Makaron z mielonym tofu to dla mnie jak do tej pory najlepszy zamiennik dla klasycznego makaronu z mielonym mięsem. Próbowałam bardzo wielu wersji, ale ta bije wszystkie na głowę. Co prawda jest bardziej pracochłonna przez to, że tofu najpierw trzeba zamrozić, a później upiec, ale zdecydowanie warto to zrobić.

Ja nadal jem mięso od czasu do czasu, bo je lubię. Dlatego tak cieszy mnie smak tego przepisu! Myślę, że posmakuje największym miłośnikom makaronu z mięsem mielonym i sosem pomidorowym. Moja przyjaciółka wegetarianka pod moją nieobecność w mieszkaniu wyjęła porcję tego makaronu z lodówki i sobie podgrzała. Po moim powrocie pytała czy to nie było przypadkiem mięso 🙂

To idealny sos do spaghetti, ale ja miałam w domu akurat penne 😉

Makaron z mielonym tofu

Tofu mielone:

  • 2 kostki tofu naturalnego (360 g)
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżka oliwy

Dodatkowo:

  • Cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 500 ml passaty
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • Pieprz, sól
  • Garść świeżej bazyli
  • Makaron (u mnie penne)

Wykonanie:

Tofu zamroź w opakowaniu dzień wcześniej. Następnego dnia przełóż je do ciepłej wody, by szybko się rozmroziło. Wyjmij z opakowania i odciśnij nadmiar wody. Dzięki temu tofu bardzo dobrze wchłania sos sojowy i nabiera wyjątkowego smaku. Tofu pokrusz rękami. Do miski wlej sos sojowy, oliwę i syrop klonowy. Wrzuć tofu, paprykę wędzoną i wymieszaj. 

Tofu ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Mieszaj w trakcie, żeby podpiekło się z każdej strony.

Na oliwie podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj passatę, syrop klonowy, pieprz, sól i posiekaną bazylię. Smaż ok 10 minut aż powstanie gęsty sos. Na koniec dodaj upieczone tofu mielone. Wymieszaj dokładnie. Podawaj z ulubionym makaronem.

Jeśli nie masz czasu na mrożenie i pieczenie tofu możesz spróbować prostszej wersji makaronu z sosem pomidorowym i tofu.

Jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami zaobserwuj mnie na instagramie 🙂

Sprawdź moje ebooki!
Subscribe
Powiadom o
guest
9 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Julita
Julita
1 rok temu

Ten przepis jest fantastyczny! Ciekawy pomysł z mrożeniem tofu (faktycznie łatwo pomaga się pozbyć nadmiaru wody) oraz głęboki, satysfakcjonujący smak. Bardzo dziękuję!

Aska
Aska
1 rok temu

Dziekuje za ten super przepis! Moj miesozerny maz powiedzial: bloody delicious! 🙂
Czy to danie nadaje sie do zamroznia?

Daria
Daria
8 miesięcy temu

Cudowny przepis! Na codzień normalnie jem mięso, jednak za mielonym nie przepadam.Skusiłam się na spróbowanie tego przepisu i się nie zawiodłam! Naprawdę 100 razy lepszy niż mięsne i to potwierdza nawet mój mięsożerny mąż. Pozdrawiam cieplutko!

Gosia
Gosia
7 miesięcy temu

Meeeeega! Bardzo smaczne, co prawda dodałam jeszcze pieczarki, bo wymagały juz użycia, ale bardzo mi smakuje. A i moja córka się zajada, wiec tym bardziej jestem wdzięczna za ten przepis 🙂

Natalia
Natalia
5 miesięcy temu

A jeśli kupiłam tofu wędzone to się nada? Nie dodalabtm papryki… To będzie moja kolejna próba pogodzenia się z tofu, więc zależy mi, żeby wyszło?

Marta Kłopotowska
5 miesięcy temu
Reply to  Natalia

Moim zdaniem się nada! 🙂 Daj znać jak wrażenia po gotowaniu 🙂

Justyna Leszczynska
Justyna Leszczynska
3 miesięcy temu

Czy syrop klonowy mozna zastapic miodem ?

Marta Kłopotowska
3 miesięcy temu

Można 🙂

Bądź na bieżąco

instagram.com/owsianapl