0
Przepisy Słodkie

Chrupiące gofry owsiane

chrupiące gofry owsiane

Chrupiące gofry owsiane to moje ulubione śniadanie! Od kiedy kupiłam gofrownicę przetestowałam już kilkanaście przepisów i póki co ten jest moim faworytem. Zdrowe gofry są zazwyczaj miękkie i gumowate. Trudno osiągnąć odpowiednią chrupkość w domowych warunkach. Gofry owsiane według tego przepisu są pyszne i chrupiące.

Inspiracją do kupienia gofrownicy była dla mnie Viola Urban. W 9 odcinku mojego podcastu opowiedziała o tym, że jej ulubione danie to gofry. W swojej książce “Poranne inspiracje” ma kilka świetnych przepisów, które w końcu mogłam wypróbować 🙂 Dzięki Viola!

Chrupiące gofry owsiane

Składniki na jedną porcje:

  • 1 jajko
  • 50 ml mleka / napoju sojowego
  • 50 g drobnej mąki owsianej
  • 10 g skrobi ziemniaczanej
  • 10 g oleju kokosowego
  • 10 g syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

Zblenduj wszystkie składniki i odstaw na 5-10 minut, żeby ciasto zgęstniało. Rozgrzej gofrownicę i smaż gofry około 3 minuty.

Podawaj z ulubionymi dodatkami. Gofry najlepiej smakują z dżemem, z syropem klonowym i owocami alboChrupiące gofry owsiane z bananem i czekoladą.

Dobre rady:

Żeby gofry były chrupiące musisz mieć gofrownicę o jak największej mocy. Czasami wina w chrupkości gofrów leży po stronie gofrownicy, a nie po stronie przepisu. Przed wlaniem ciasta bardzo dobrze rozgrzej gofrownicę. Nie musisz smarować jej tłuszczem, jeśli dodasz olej do ciasta.

Im dłużej pieczesz gofry, tym są bardziej chrupiące.

Pod żadnym pozorem nie pomijaj tłuszczu. Możesz dodać oliwę z oliwek albo inny olej roślinny. Nie obiecuję jednak, że gofry wyjdą chrupiące. Zauważyłam, że na oleju kokosowym gofry wychodzą mi najlepiej.

Zamiast syropu klonowego możesz użyć zwykłego cukru. Niestety erytrol i ksylitol nie sprawdzają się dobrze w tym przypadku. Po dodaniu erytrolu gofry są słodkie, ale są też blade i nie są chrupiące. Syrop klonowy sprawdza się najlepiej.

Ja używam mąki owsianej ze sklepu. Możesz użyć zmielonych płatków owsianych, ale musisz zmielić je jak najdrobniej – najlepiej w młynku do kawy. Mój malakser o mocy 1000 W nie daje sobie rady ze zmieleniem płatków owsianych na taką mąkę jak można kupić w sklepie ;(

Jeśli skorzystasz z tego przepisu koniecznie wstaw zdjęcie twoich gofrów na instatsory i oznacz mój profil na instagramie @owsianapl. Dzięki temu będę mogła je zobaczyć, a nie ma nic lepszego niż wasze zdjęcia moich przepisów 🙂

Sprawdź także

2 komentarze

  • Reply
    lois
    22 sierpnia 2019 at 19:43

    Wygląda przepysznie! Może to głupie pytanie, ale jedna porcja to ile gofrów? Dwa?

    • Reply
      Owsiana
      22 sierpnia 2019 at 21:02

      Tak 😉

Leave a Reply