fbpx

Czego szukasz?

Chrupiące gofry owsiane

chrupiące gofry owsiane

Chrupiące gofry owsiane to moje ulubione śniadanie! Od kiedy kupiłam gofrownicę przetestowałam już kilkanaście przepisów i póki co ten jest moim faworytem. Zdrowe gofry są zazwyczaj miękkie i gumowate. Trudno osiągnąć odpowiednią chrupkość w domowych warunkach. Gofry owsiane według tego przepisu są pyszne i chrupiące.

Inspiracją do kupienia gofrownicy była dla mnie Viola Urban. W 9 odcinku mojego podcastu opowiedziała o tym, że jej ulubione danie to gofry. W swojej książce “Poranne inspiracje” ma kilka świetnych przepisów, które w końcu mogłam wypróbować 🙂 Dzięki Viola!

Chrupiące gofry owsiane

Składniki na jedną porcje:

  • 1 jajko
  • 50 ml mleka / napoju sojowego
  • 50 g drobnej mąki owsianej
  • 10 g skrobi ziemniaczanej
  • 10 g oleju kokosowego
  • 10 g syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

Zblenduj wszystkie składniki i odstaw na 5-10 minut, żeby ciasto zgęstniało. Rozgrzej gofrownicę i smaż gofry około 3 minuty.

Podawaj z ulubionymi dodatkami. Gofry najlepiej smakują z dżemem, z syropem klonowym i owocami alboChrupiące gofry owsiane z bananem i czekoladą.

Dobre rady:

Żeby gofry były chrupiące musisz mieć gofrownicę o jak największej mocy. Czasami wina w chrupkości gofrów leży po stronie gofrownicy, a nie po stronie przepisu. Przed wlaniem ciasta bardzo dobrze rozgrzej gofrownicę. Nie musisz smarować jej tłuszczem, jeśli dodasz olej do ciasta.

Im dłużej pieczesz gofry, tym są bardziej chrupiące.

Pod żadnym pozorem nie pomijaj tłuszczu. Możesz dodać oliwę z oliwek albo inny olej roślinny. Nie obiecuję jednak, że gofry wyjdą chrupiące. Zauważyłam, że na oleju kokosowym gofry wychodzą mi najlepiej.

Zamiast syropu klonowego możesz użyć zwykłego cukru. Niestety erytrol i ksylitol nie sprawdzają się dobrze w tym przypadku. Po dodaniu erytrolu gofry są słodkie, ale są też blade i nie są chrupiące. Syrop klonowy sprawdza się najlepiej.

Ja używam mąki owsianej ze sklepu. Możesz użyć zmielonych płatków owsianych, ale musisz zmielić je jak najdrobniej – najlepiej w młynku do kawy. Mój malakser o mocy 1000 W nie daje sobie rady ze zmieleniem płatków owsianych na taką mąkę jak można kupić w sklepie ;(

Jeśli skorzystasz z tego przepisu koniecznie wstaw zdjęcie twoich gofrów na instatsory i oznacz mój profil na instagramie @owsianapl. Dzięki temu będę mogła je zobaczyć, a nie ma nic lepszego niż wasze zdjęcia moich przepisów 🙂

Subscribe
Powiadom o
guest
15 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
lois
lois
2 lat temu

Wygląda przepysznie! Może to głupie pytanie, ale jedna porcja to ile gofrów? Dwa?

Juatyna
Juatyna
1 rok temu

Moja droga imienniczko, uwielbiam ten przepis za to że wrzucam do blendera wszystkie składniki, nie mam mąki owsianej więc używam płatków, nie ma tysiąca brudnych naczyń i co najważniejsze, przepis jest na dwa gofry a nie tysiąc które później zostają wyrzucone ! Powodzenia robisz świetna robotę!

Marta
Marta
1 rok temu

Gofry wyszły rumiane i chrupiące. Zastąpiłam syrop klonowy miodem, bo akurat nie miałam. Wyszło okej;)

Katarzyna
Katarzyna
10 miesięcy temu

Ten przepis jest cudowny! Aż trudno mi było uwierzyć, że wyszły takie dobre z blendera, bez ubijania jajek. Dawno nie jadłam tak chrupiących gofrów, dziękuję!

Marta Kłopotowska
10 miesięcy temu
Reply to  Katarzyna

Bardzo się cieszę! Zachęcam Cię do wypróbowania pozostałych przepisów:)

Dagmara
Dagmara
8 miesięcy temu

Zrobiłam dzis na kolacje i sa przepyszne! Dziekuje 😀

Marzena
Marzena
8 miesięcy temu

Witam. Jakiej mocy gofrownicy używasz ? Bo ja znalazłam największa 1200W. Reszta to ok 700/800 W. Są o większej mocy ?

Marta Kłopotowska
8 miesięcy temu
Reply to  Marzena

Cześć! Gofrownica 800-1000W z zupełności wystarczy 🙂

Iwona
Iwona
7 miesięcy temu

Moja 7 latka zajada ze smakiem bez żadnych dodatków! Zamiast syropu klonowego dałam daktylowy. Reszta składników jak w Twoim przepisie. Mam Tefal Snack Collection 700W i piekłam gofry tak jak napisałaś, czyli 3 minuty, idealnie się upiekły! Wspaniały przepis

Marzena
Marzena
3 miesięcy temu

Miałam mnóstwo przepisów niby na chrupiące gofry i nigdy nie wychodziły. Użyłam zwykłej mąki bo nie używam owsianej i pierwszy raz mam piękne chrupiące gofry. Dzięki za prosty, ale genialny przepis ?

Hanka
Hanka
3 miesięcy temu

Ile kalorii ma taki goferek bez dodatków?

Marta Kłopotowska
2 miesięcy temu
Reply to  Hanka

Niestety nie wiem 🙂

joa
joa
2 miesięcy temu

jaka jest ich kaloryczność i makro?

Marta Kłopotowska
2 miesięcy temu
Reply to  joa

Cześć! Nie spisałam makro tego przepisu! Aby to sprawdzić wystarczy wpisać składniki w jedną z dostępnych aplikacji do liczenia kcal np. My fitness pal, czy Fitatu.

Bądź na bieżąco

instagram.com/owsianapl