0
Bez glutenu Przepisy

Wegańska miska z najlepszym tofu, batatem i sosem orzechowym

Wegańska miska z wieloma składnikami to świetny pomysł na zdrowy i sycący posiłek. Połączenie tofu, kaszy oraz masła orzechowego daje nam pełnowartościowe białko. Dodatek warzyw sprawia, że posiłek jest bogaty w mikroelementy i witaminy.

Taką miskę można skomponować na wiele sposobów. Warto pamiętać, żeby znalazło się w niej źródło białka (tofu / tempeh / ciecierzyca), kasza lub ryż, orzechy lub pestki oraz warzywa. Można zebrać resztki z lodówki i przygotować taką miskę pełną różnych składników. Ja przedstawiam wam moją propozycję, którą przygotowuje kiedy odwiedzają mnie przyjaciółki nie jedzące mięsa. Jest dosyć pracochłonna, ale warta zachodu!

Wegańska miska z najlepszym tofu, batatem i sosem orzechowym

Składniki na dwie porcje:

  • Garść rukoli / roszponki
  • 1 batat
  • 60 g kaszy pęczak / bulgur

Najlepsze tofu:

  • 2 kostki tofu naturalnego (360 g)
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej

Sałatka z papryką gochugaru:

  • 1 marchewka
  • 2 małe ogórki zielone
  • 3 łyżki octu ryżowego / soku z limonki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka papryki gochugaru

Sos orzechowy:

  • 2 łyżeczki masła orzechowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • sok z 1⁄2 limonki

Wykonanie:

Ugotuj kaszę i odstaw do ostygnięcia.

Tofu zamroź w opakowaniu dzień wcześniej. Następnego dnia przełóż je do ciepłej wody, by szybko się rozmroziło. Wyjmij z opakowania i odciśnij nadmiar wody. Dzięki temu tofu bardzo dobrze wchłania sos sojowy i nabiera wyjątkowego smaku. Pokrój je w kostkę. Do miski wlej sos sojowy i syrop klonowy. Wrzuć tofu, paprykę wędzoną i wymieszaj.

Batata obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Obok batata połóż zamarynowane plasterki tofu. Piecz około 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Batat powinien być miękki, a tofu złociste. Tofu możesz obrócić w trakcie, żeby podpiekło się z obu stron.

Pokrój ogórka w półplastry, a marchewkę w słupki. Ja zrobiłam to za pomocą obieraczki do julienne. Wymieszaj oliwę, ocet, syrop klonowy i paprykę gochugaru. Połącz ogórka, marchewkę i dressing.

Wymieszaj składniki sosu orzechowego: masło orzechowe, sok z limonki i syrop klonowy z 2-3 łyżkami wody do uzyskania gładkiej konsystencji.

W misce ułóż rukolę, ugotowaną kaszę, upieczonego batata, tofu i sałatkę z papryką gochugaru. Polej sosem orzechowym.

Sprawdź także

Brak komentarzy

    Leave a Reply