Wegańska miska z wieloma składnikami to świetny pomysł na zdrowy i sycący posiłek. Połączenie tofu, kaszy oraz masła orzechowego daje nam pełnowartościowe białko. Dodatek warzyw sprawia, że posiłek jest bogaty w mikroelementy i witaminy.
Taką miskę można skomponować na wiele sposobów. Warto pamiętać, żeby znalazło się w niej źródło białka (tofu / tempeh / ciecierzyca), kasza lub ryż, orzechy lub pestki oraz warzywa. Można zebrać resztki z lodówki i przygotować taką miskę pełną różnych składników. Ja przedstawiam wam moją propozycję, którą przygotowuje kiedy odwiedzają mnie przyjaciółki nie jedzące mięsa. Jest dosyć pracochłonna, ale warta zachodu!
Wegańska miska z najlepszym tofu, batatem i sosem orzechowym
Składniki na dwie porcje:
- Garść rukoli / roszponki
- 1 batat
- 60 g kaszy pęczak / bulgur
Najlepsze tofu:
- 2 kostki tofu naturalnego (360 g)
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
Sałatka z papryką gochugaru:
- 1 marchewka
- 2 małe ogórki zielone
- 3 łyżki octu ryżowego / soku z limonki
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżeczka papryki gochugaru
Sos orzechowy:
- 2 łyżeczki masła orzechowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- sok z 1⁄2 limonki
Wykonanie:
Ugotuj kaszę i odstaw do ostygnięcia.
Tofu zamroź w opakowaniu dzień wcześniej. Następnego dnia przełóż je do ciepłej wody, by szybko się rozmroziło. Wyjmij z opakowania i odciśnij nadmiar wody. Dzięki temu tofu bardzo dobrze wchłania sos sojowy i nabiera wyjątkowego smaku. Pokrój je w kostkę. Do miski wlej sos sojowy i syrop klonowy. Wrzuć tofu, paprykę wędzoną i wymieszaj.
Batata obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Obok batata połóż zamarynowane plasterki tofu. Piecz około 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Batat powinien być miękki, a tofu złociste. Tofu możesz obrócić w trakcie, żeby podpiekło się z obu stron.
Pokrój ogórka w półplastry, a marchewkę w słupki. Ja zrobiłam to za pomocą obieraczki do julienne. Wymieszaj oliwę, ocet, syrop klonowy i paprykę gochugaru. Połącz ogórka, marchewkę i dressing.
Wymieszaj składniki sosu orzechowego: masło orzechowe, sok z limonki i syrop klonowy z 2-3 łyżkami wody do uzyskania gładkiej konsystencji.
W misce ułóż rukolę, ugotowaną kaszę, upieczonego batata, tofu i sałatkę z papryką gochugaru. Polej sosem orzechowym.