0
Przepisy

Tacos z krewetkami, guacamole i salsą mango

tacos z krewetkami, guacamole i salsą mango

Tacos z krewetkami, guacamole i salsą mango to pierwszy przepis z krewetkami na moim blogu! A prowadzę go już prawie 4 lata. Dlaczego? Bardzo długo za krewetkami nie przepadałam. Zjadłam je, ale to nie był nigdy mój pierwszy wybór. Nie wiem co się przełączyło w mojej głowie, ale po tym jak zrobiłam z moimi przyjaciółmi Pad thai z krewetkami nagle je polubiłam. A były to zwykłe krewetki z marketu 😉

Od tamtego czasu raz na jakiś czas mam ochotę na krewetki i coraz częściej przygotowuje je w domu. W tym wpisie mam dla was przepis na danie, które możecie przygotować w weekend lub na jakąś specjalną okazję. Nie jest trudne, ale trzeba nabałaganić trochę w kuchni 😉

Wierzę, że nasze preferencje smakowe z czasem się zmieniają. Kiedyś uwielbiałam czekoladę, ciasta i słodycze. Teraz przechodzę przez dział ze słodyczami wzruszając ramionami. Nie wiem jak to się stało, że słodycze przestały mi smakować. Nie pytajcie – nie wiem jak wam pomóc 🙂 Mam za to ciekawy przepis na tacos z krewetkami.

Tacos z krewetkami, guacamole i salsą mango

Składniki:

Tacos

  • 100 g mąki pszennej / orkiszowej
  • 80 g gorącej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli

Krewetki

  • 200 g krewetek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 cm imbiru
  • 1 ząbek czosnku

Guacamole

  • dojrzałe awokado
  • sok z 1/2 limonki
  • kilka listków kolendry
  • pieprz i sól

Salsa mango

  • 1/2 mango
  • sok z 1/2 limonki
  • czerwona papryczka chilli
  • kilka listków kolendry
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Krewetki oczyścić i oderwać ogonki. W misce wymieszać sos sojowy, syrop klonowy, sok z limonki, posiekany imbir oraz czosnek. Krewetki wrzucić do marynaty i odstawić.

Awokado rozgnieść widelcem. Dodać sok z limonki, kolendrę oraz sól i pieprz do smaku. Ja lubię kwaśne i pieprzne 😉

Mango posiekać w kostkę. Wymieszać z sokiem z limonki, posiekaną papryczką, kolendrą oraz szczyptą soli. Ja lubię ostre, ale ty dostosuj ilość papryczki pod swoje preferencje.

Mąkę wymieszać w misce z solą, oliwą oraz gorącą wodą. Kiedy składniki się polączą wyrabiać na blacie posypanym mąką. Zagniatać ok 5 minut. Podzielić ciasto na 4 części. Rozwałkować i smażyć na suchej, rozgrzanej patelni z obu stron. Placki powinny być elastyczne. Nie smażyć zbyt długo, bo będą się kruszyć.

Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i wrzuć krewetki. Smaż je ok 5 min do odparowania marynaty.

Tacos posmaruj guacamole, połóż salsę mango i krewetki. Możesz posypać listkami kolendry dla lepszego efektu.

Jeśli lubisz przepisy z użyciem domowej tortilli sprawdź mój przepis na tortillę z hummusem i pieczonym batatem 😉

Sprawdź także

1 Komentarz

  • Reply
    Speranza
    24 kwietnia 2019 at 17:25

    Brzmi pysznie, uwielbiam takie rzeczy!
    Po przeczytaniu wstępu do ebooka zastanawia mnie jedna rzecz, czemu odchudzający się maja jeść aż 1,5 g na kg?
    I co jeśli jedzą mniej?
    Ja jak wliczę posiłki to mi wychodzi ok 55 g białka, 60-80 tłuszczu 250 węgli..
    (Waga 62kg) powinnam to poprawić, czy olać?

Leave a Reply