Tacos z krewetkami, guacamole i salsą mango to pierwszy przepis z krewetkami na moim blogu! A prowadzę go już prawie 4 lata. Dlaczego? Bardzo długo za krewetkami nie przepadałam. Zjadłam je, ale to nie był nigdy mój pierwszy wybór. Nie wiem co się przełączyło w mojej głowie, ale po tym jak zrobiłam z moimi przyjaciółmi Pad thai z krewetkami nagle je polubiłam. A były to zwykłe krewetki z marketu 😉
Od tamtego czasu raz na jakiś czas mam ochotę na krewetki i coraz częściej przygotowuje je w domu. W tym wpisie mam dla was przepis na danie, które możecie przygotować w weekend lub na jakąś specjalną okazję. Nie jest trudne, ale trzeba nabałaganić trochę w kuchni 😉
Wierzę, że nasze preferencje smakowe z czasem się zmieniają. Kiedyś uwielbiałam czekoladę, ciasta i słodycze. Teraz przechodzę przez dział ze słodyczami wzruszając ramionami. Nie wiem jak to się stało, że słodycze przestały mi smakować. Nie pytajcie – nie wiem jak wam pomóc 🙂 Mam za to ciekawy przepis na tacos z krewetkami.
Tacos z krewetkami, guacamole i salsą mango
Składniki:
Tacos
- 100 g mąki pszennej / orkiszowej
- 80 g gorącej wody
- 1 łyżka oliwy
- szczypta soli
Krewetki
- 200 g krewetek
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- sok z 1/2 limonki
- 2 cm imbiru
- 1 ząbek czosnku
Guacamole
- dojrzałe awokado
- sok z 1/2 limonki
- kilka listków kolendry
- pieprz i sól
Salsa mango
- 1/2 mango
- sok z 1/2 limonki
- czerwona papryczka chilli
- kilka listków kolendry
- szczypta soli
Przygotowanie:
Krewetki oczyścić i oderwać ogonki. W misce wymieszać sos sojowy, syrop klonowy, sok z limonki, posiekany imbir oraz czosnek. Krewetki wrzucić do marynaty i odstawić.
Awokado rozgnieść widelcem. Dodać sok z limonki, kolendrę oraz sól i pieprz do smaku. Ja lubię kwaśne i pieprzne 😉
Mango posiekać w kostkę. Wymieszać z sokiem z limonki, posiekaną papryczką, kolendrą oraz szczyptą soli. Ja lubię ostre, ale ty dostosuj ilość papryczki pod swoje preferencje.
Mąkę wymieszać w misce z solą, oliwą oraz gorącą wodą. Kiedy składniki się polączą wyrabiać na blacie posypanym mąką. Zagniatać ok 5 minut. Podzielić ciasto na 4 części. Rozwałkować i smażyć na suchej, rozgrzanej patelni z obu stron. Placki powinny być elastyczne. Nie smażyć zbyt długo, bo będą się kruszyć.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i wrzuć krewetki. Smaż je ok 5 min do odparowania marynaty.
Tacos posmaruj guacamole, połóż salsę mango i krewetki. Możesz posypać listkami kolendry dla lepszego efektu.
Brzmi pysznie, uwielbiam takie rzeczy!
Po przeczytaniu wstępu do ebooka zastanawia mnie jedna rzecz, czemu odchudzający się maja jeść aż 1,5 g na kg?
I co jeśli jedzą mniej?
Ja jak wliczę posiłki to mi wychodzi ok 55 g białka, 60-80 tłuszczu 250 węgli..
(Waga 62kg) powinnam to poprawić, czy olać?
Wygląda super, do szybkiego przetestowania ? ile porcji wychodzi z tego przepisu?
To porcja dla dwóch osób