0
Przepisy Wegańskie

Kaszotto z podgrzybkami i tofu + wegański bulion

Kaszotto z podgrzybkami i tofu to propozycja dla osób, które nie mają zbyt dużo czasu na gotowanie, ale pragną jeść zdrowo. Danie przygotowane jest na bazie gotowej mieszanki kaszy z suszonymi podgrzybkami. Idealne dla tych, którzy tak jak ja starają się ograniczać mięso 😉

Kaszotto z podgrzybkami i tofu

(2 porcje)

  • Kaszotto z suszonymi podgrzybkami
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 l bulionu warzywnego (przepis poniżej / można użyć gotowego bulionu z dobrym składem)
  • 180 g tofu naturalnego

Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj gotową mieszankę kaszotto z suszonymi podgrzybkami The green Woodpecker Trill i smaż na małym ogniu około 2 minuty.

Następnie wlewaj na patelnię po 200 ml bulionu warzywnego. Bulion dolewaj sukcesywnie kiedy poprzednia ilość zostanie wchłonięta przez kaszę. Proces powinien zająć ok 25 minut.

Kiedy dodasz ostatnią partię bulionu dodaj także tofu pokrojone w kostkę lub małe plastry. Smaż jeszcze kilka minut do całkowitego wchłonięcia płynu. Przełóż na talerze i posyp natką pietruszki.

Bulion warzywny (wegański)

  • 2 litry zimnej wody
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • por
  • korzeń selera
  • cebula
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól

Warzywa dokładnie umyj (nie obieraj) i pokrój na niewielkie kawałki, a następnie włóż do garnka. Cebulę przekrój na pół i opal przy pomocy palnika. Wlej wodę do garnka z warzywami i zagotuj, a następnie dodaj przyprawy.

W kolejnym kroku wlej oliwę, sos sojowy i dopraw solą. Całość gotuj pod przykryciem na umiarkowanym ogniu przez minimum 60 minut. Warzywa z bulionu możesz wykorzystać do pasztetu warzywnego.

Nie obieraj warzyw! W ich skórce kryje się mnóstwo smaku. Nie pomijaj również sosu sojowego, który imituje mięsny smak. Łyżka oliwy natomiast sprawia, że smak jest głębszy i lepiej się rozprowadza. Pamiętaj aby zacząć gotowanie od zimnej wody, na małym ogniu, pod przykryciem. Im dłużej, tym lepiej.

Wpis powstał we współpracy z marką The Green Woodpecker Trill.

The Green Woodpecker Trill proponuje pełnowartościowe i zdrowe dania, które zostały zapakowane w woreczki wyprodukowane z materiału nadającego się do całkowitego recyklingu.

Sprawdź także

Brak komentarzy

    Leave a Reply