fbpx

Czego szukasz?

Makaron z sosem pomidorowym i tofu

Makaron z sosem pomidorowym i kurczakiem to jedno z moich ulubionych, szybkich dań. W związku z tym, że staram się ograniczać jedzenie mięsa postanowiłam stworzyć roślinny odpowiednik tego przepisu. Podsmażona cebulka, wędzona papryka oraz sos sojowy sprawiają, że to szybkie i proste danie smakuje wyśmienicie!

Składniki:

  • 100 g makaronu pełnoziarnistego
  • 200 g wędzonego tofu (można zastąpić naturalnym)
  • cebula
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu klonowego / miodu
  • szczypta chilli
  • 500 g przecieru pomidorowego

Przygotowanie:

Ugotuj makaron w osolonej wodzie.

Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż cebulkę pokrojoną w kosteczkę. Dodaj tofu pokrojone w plasterki (lub pokruszone w rękach), przyprawy, sos sojowy oraz syrop klonowy. Podsmaż przez kilka minut, przypraw solą i pieprzem wedle uznania. Dodaj przecier pomidorowy i smaż aż woda lekko odparuje i powstanie gęsty sos.

Podawaj z makaronem.

Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
TuEnergia
2 lat temu

Normalnie miałam dzisiaj smaka właśnie na coś takiego, z nutką włoskiego smaku – mniam!
W zasadzie rzadko robię rzeczy oparte na tofu, ale wygląda na zdjęciu tak apetycznie, że jak spojrzę na przepis i nie jest trudny, to aż kusi. Zapiszę sobie 🙂
P.S Autorski, Twój?

Izabela
Izabela
2 lat temu

Wyśmienity, szybki i prosty przepis ?

Zuza
Zuza
4 miesięcy temu

Dla ilu osób jest to porcja?

Marta Kłopotowska
4 miesięcy temu
Reply to  Zuza

to 2 porcje 🙂 Mogą być traktowane jako porcja na 2 obiady, albo zjedzona jednorazowo przez 2 osoby!

Bądź na bieżąco

instagram.com/owsianapl