0
Przepisy Wegańskie

Makaron z sosem pomidorowym i tofu

Makaron z sosem pomidorowym i kurczakiem to jedno z moich ulubionych, szybkich dań. W związku z tym, że staram się ograniczać jedzenie mięsa postanowiłam stworzyć roślinny odpowiednik tego przepisu. Podsmażona cebulka, wędzona papryka oraz sos sojowy sprawiają, że to szybkie i proste danie smakuje wyśmienicie!

Składniki:

  • 100 g makaronu pełnoziarnistego
  • 200 g wędzonego tofu (można zastąpić naturalnym)
  • cebula
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu klonowego / miodu
  • szczypta chilli
  • 500 g przecieru pomidorowego

Przygotowanie:

Ugotuj makaron w osolonej wodzie.

Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż cebulkę pokrojoną w kosteczkę. Dodaj tofu pokrojone w plasterki (lub pokruszone w rękach), przyprawy, sos sojowy oraz syrop klonowy. Podsmaż przez kilka minut, przypraw solą i pieprzem wedle uznania. Dodaj przecier pomidorowy i smaż aż woda lekko odparuje i powstanie gęsty sos.

Podawaj z makaronem.

Sprawdź także

2 komentarze

  • Reply
    TuEnergia
    10 stycznia 2019 at 15:27

    Normalnie miałam dzisiaj smaka właśnie na coś takiego, z nutką włoskiego smaku – mniam!
    W zasadzie rzadko robię rzeczy oparte na tofu, ale wygląda na zdjęciu tak apetycznie, że jak spojrzę na przepis i nie jest trudny, to aż kusi. Zapiszę sobie 🙂
    P.S Autorski, Twój?

    • Reply
      Owsiana
      10 stycznia 2019 at 15:31

      Zamiast mięsa wrzuciłam tofu, żadna filozofia 😉

Leave a Reply