Imbirowy makaron ryżowy to jedno z moich ulubionych dań kuchni azjatyckiej. Tym razem kurczaka zastąpiłam marynowanym w sosie sojowym i syropie klonowym tofu. Jeśli tak jak ja staracie się ograniczyć jedzenie mięsa i przekonać się do tofu – koniecznie spróbujcie tego przepisu!
Imbirowy makaron ryżowy z tofu, papryką i marchewką
Składniki:
- 100 g makaronu ryżowego
- 200 g tofu
- papryka czerwona
- marchewka
- 2 łyżki oliwy
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- sok z jednej limonki
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm imbiru
- szczypta chili
Przygotowanie:
Tofu przekrój wzdłuż na pół i pokrój na plasterki. Zamarynuj w 2 łyżkach sosu sojowego i łyżce syropu klonowego. Podsmaż na łyżce rozgrzanej oliwy z obu stron na złoty kolor.
Paprykę i marchewkę pokrój w cienkie paseczki. Posiekaj zieloną część dymki.
Makaron ryżowy zalej wrzątkiem i odstaw na 4 minuty. Przecedź.
Na łyżce oliwy podsmaż drobno posiekany czosnek, imbir i chilli. Dodaj 2 łyżki sosu sojowego i łyżkę syropu klonowego. Wrzuć pokrojone warzywa i smaż 3-5 minut na dużym ogniu. Dodaj podsmażone tofu, kilka łyżek wody, sok z limonki oraz makaron ryżowy. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem, jeśli potrzebujesz.
Wyłóż na talerz i posyp posiekaną dymką.
jak to wygląda… ślinianki pracują jak szalone haha 😀
Pyszności! Posiłek do zrobienia dosłownie w 15 minut!??
Czy w przepisie zostały opisane składniki na 1 porcję?