0
Przepisy Wegańskie

Imbirowy makaron ryżowy z tofu, papryką i marchewką

Imbirowy makaron ryżowy to jedno z moich ulubionych dań kuchni azjatyckiej. Tym razem kurczaka zastąpiłam marynowanym w sosie sojowym i syropie klonowym tofu. Jeśli tak jak ja staracie się ograniczyć jedzenie mięsa i przekonać się do tofu – koniecznie spróbujcie tego przepisu!

Imbirowy makaron ryżowy z tofu, papryką i marchewką

Składniki:

  • 100 g makaronu ryżowego
  • 200 g tofu
  • papryka czerwona
  • marchewka
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • sok z jednej limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm imbiru
  • szczypta chili

Przygotowanie:

Tofu przekrój wzdłuż na pół i pokrój na plasterki. Zamarynuj w 2 łyżkach sosu sojowego i łyżce syropu klonowego. Podsmaż na łyżce rozgrzanej oliwy z obu stron na złoty kolor.

Paprykę i marchewkę pokrój w cienkie paseczki. Posiekaj zieloną część dymki.

Makaron ryżowy zalej wrzątkiem i odstaw na 4 minuty. Przecedź.

Na łyżce oliwy podsmaż drobno posiekany czosnek, imbir i chilli. Dodaj 2 łyżki sosu sojowego i łyżkę syropu klonowego. Wrzuć pokrojone warzywa i smaż 3-5 minut na dużym ogniu. Dodaj podsmażone tofu, kilka łyżek wody, sok z limonki oraz makaron ryżowy. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem, jeśli potrzebujesz.

Wyłóż na talerz i posyp posiekaną dymką.

Sprawdź także

Brak komentarzy

    Leave a Reply