0
Przepisy Wegańskie

Domowa tortilla z hummusem i pieczonym batatem

Zrobienie domowej tortilli jest prostsze niż myślisz! Domowa tortilla składa się z 4 składników, które na pewno masz w domu! W przeciwieństwie do tej ze sklepu ma świetny skład, jest pyszna i zdrowa! Tym razem przygotowałam ją w wersji wegańskiej, ponieważ staram się ograniczać spożycie mięsa.

Domowa tortilla

(2 duże placki lub 4 małe na tacos)

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej / orkiszowej
  • 80 g gorącej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać w misce z solą, oliwą oraz gorącą wodą. Kiedy składniki się polączą wyrabiać na blacie posypanym mąką. Zagniatać ok 5 minut. Podzielić ciasto na 2 części (do tortilli) lub 4 (do tacos). Rozwałkować i smażyć na suchej, rozgrzanej patelni z obu stron. Placki powinny być elastyczne. Nie smażyć z byt długo, bo będą się kruszyć.

 

Domowa tortilla z hummusem i pieczonym batatem

2 porcje

Składniki:

  • 4 placki tacos z powyższego przepisu
  • hummus naturalny
  • 1 batat
  • sałata roszponka / rukola
  • granat
  • 2 łyżki tahini
  • sok z 1/2 cytryny
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Batata pokroić w kostkę, położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 15-20 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Tahini wymieszać z sokiem z cytryny oraz kilkoma łyżkami wody tak, żeby powstał sos. Przyprawić solą i pieprzem.

Placki smarować hummusem, kłaść sałatę, upieczonego batata, granat, natkę pietruszki. Polać sosem tahini.

Sprawdź także

4 komentarze

  • Reply
    Milena
    11 stycznia 2019 at 19:55

    Właśnie zrobiłam ten przepis. Nie spodziewałam się że zrobienie toetilli jest takie proste i że będą lepsze od tych ze sklepu. Wyszło pyszne!

    • Reply
      Owsiana
      12 stycznia 2019 at 20:41

      Ciesze się!

  • Reply
    Monika
    21 stycznia 2019 at 10:00

    Czy można zrobić placki na tortille dzień wcześniej?? 🙂

    • Reply
      Owsiana
      23 stycznia 2019 at 15:29

      Tak! Sprawdziłam to ostatnio i można 😉 Ja owinełam folią spożywczą i włożyłam do lodówki 😉

Leave a Reply