0
Przepisy Wegańskie

4 pomysły na wytrawne wegańskie śniadanie bogate w białko

Przygotowanie wegańskiego śniadania na słodko nie jest wyzwaniem. Owsiankę, jaglankę albo koktajl owocowy można przygotować na tysiąc sposobów. Problem pojawia się kiedy chcemy przygotować wytrawne wegańskie śniadanie. Dlatego mam dla was cztery pomysły na bogate w białko, roślinne śniadanie.

Omlet z ciecierzycy z pieczarkami

  • Mąka z ciecierzycy 75 g
  • Sól czarna kala namak łyżeczka
  • Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • Woda 125 g
  • Pieczarka uprawna 4 sztuki
  • Oliwa z oliwek
  • Pieprz czarny mielony szczypta
  • Kurkuma szczypta
  • Cebula

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawami, następnie dodać wodę i całość połączyć w gładkie, lejące się ciasto. Odstawić. Pieczarki pokroić na cienkie plasterki (ja używam mandoliny) i podsmażyć razem z cebulka na rozgrzanej patelni. Podsmażone pieczarki i cebulę wrzucić do mieszanki omletowej, wymieszać całość. Ciasto wlać na patelnie i smażyć 4-5 minut, aż brzegi całkowicie się zetną. Następnie przerzucić na drugą stronę i smażyć jeszcze około 1 minutę.

Tofucznica

  • Tofu naturalne 180 g
  • Sól czarna kala namak 1/2 łyżeczki
  • Płatki drożdżowe łyżka
  • Kurkuma szczypta dla koloru
  • Papryka wędzona szczypta
  • Szczypiorek
  • Oliwa z oliwek
  • Chleb żytni na zakwasie

Rozgrzej tłuszcz na patelni i podsmaż rozkruszone tofu razem z kurkumą. Podlej małą ilością wody, żeby poddusić tofu. Dodaj płatki drożdżowe i przypraw solą. Najlepiej jeśli to będzie sól czarna (kala namak), która ma jajeczny posmak. Trzymaj na patelni do momentu aż wyparuje woda a potrawa będzie przypominała w konsystencji jajecznicę. Podaj z chlebem i szczypiorkiem.

Kanapki z smalcem z fasoli

  • Puszka białej fasoli
  • Cebulka
  • Jabłko
  • 2 łyżki oliwy
  • Łyżeczka majeranku
  • Chleb żytni na zakwasie
  • Ogórek kiszony

Na oliwie podsmażyć cebulkę pokrojona w kostkę. Kiedy cebulka się zeszkli dodać starte jabłko i majeranek. Podsmażyć jeszcze chwile. Fasole zgnieść widelcem lub zblendować. Na koniec dodać cebulkę smażona z jabłkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać z chlebem i ogórkiem kiszonym.

Szakszuka z tofu

  • Tofu naturalne 180 g
  • szczypta kurkumy
  • pół łyżeczki czarnej soli kala namak
  • łyżka płatków drożdżowych
  • Passata pomidorowa 250 g
  • Oliwa z oliwek łyżka
  • Cebula
  • Szczypta kuminu
  • Syrop klonowy łyżka
  • Chleb żytni na zakwasie

Rozgrzej tłuszcz na patelni (pół łyżeczki) i podsmaż rozkruszone tofu razem z kurkumą. Podlej małą ilością wody, żeby poddusić tofu. Dodaj płatki drożdżowe i przypraw solą. Najlepiej jeśli to będzie sól czarna (kala namak), która ma jajeczny posmak. Trzymaj na patelni do momentu aż wyparuje woda a potrawa będzie przypominała w konsystencji jajecznicę.

Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i podsmaż posiekaną cebulę. Następnie dodaj passatę, przyprawy oraz syrop klonowy dla złagodzenia kwaśnego smaku pomidorów.
Kiedy powstanie pyszny gesty sos dodaj przygotowaną wcześniej tofucznicę.

Podajemy z chlebem.

Sprawdź także

3 komentarze

  • Reply
    Speranza
    14 stycznia 2019 at 20:38

    Na wegańską szakszukę bym nie wpadła… Muszę wypróbować!
    Omlety z ciecierzycy uwielbiam, są bardzo sycące.
    Cieszę się, że trafiłam na Twojego bloga. Twojego tofurnika ze śliwkami spróbował nawet mój teść- zwolennik tradycyjnej kuchni 😉

    Ps. Tak się zastanawiam, czy chodząc tylko na zajęcia grupowe fitness 3-4x tydz. Jedząc w miarę zdrowo ok 2000kcal mam szanse na jakiekolwiek zmiany w sylwetce poza utratą kilku kilogramów? Czy taki trening jest niewystarczający.

    • Reply
      Owsiana
      15 stycznia 2019 at 09:37

      Dziękuję za ciepłe słowa! 😉
      Tak, oczywiście że masz szansę na zmiane sylwetki. Na pewno ujędrnisz ciało 😉

  • Reply
    Cisowianka
    16 stycznia 2019 at 11:33

    W czasie poszukiwania w internecie potrzebnych informacji znalazłam ten artykuł. Jestem bardzo szczęśliwy że trafiłem na ten artykuł w sieci. Wielu autorom wydaje się, że posiadają rzetelną wiedzę na ten temat, ale niestety tak nie jest. Stąd też moje ogromne zaskoczenie. Powinienem dać lajka za twoją pracę . Po prostu super. Ja niewątpliwie będę polecał to miejsce i często odwiedzał by przejrzeć nowe rzeczy

Leave a Reply