0
Przepisy Zdrowy fast food

Rozgrzewająca zupa a’la RAMEN z masłem orzechowym

Nie jestem największą fanką zup. Pomidorówka czy ogórkowa to koszmar mojego dzieciństwa. Sama bardzo rzadko robię zupy, bo zwyczajnie się nimi nie najadam. Kocham za to wszystkie azjatyckie zupy z makaronem, mięsem i warzywami. Ramen to jedno z moich ulubionych dań. Pogoda nie sprzyja wyjściom z domu, dlatego postanowiłam przygotować rozgrzewającą zupę a’la ramen z dodatkiem masła orzechowego.

Rozgrzewająca zupa a’la RAMEN z masłem orzechowym

4 porcje, 30 minut przygotowania

  • 4 szklanki bulionu warzywnego / rosołu
  • puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka syropu klonowego / miodu
  • sok z połowy limonki
  • 2 cm imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • czerwona papryczka chilli
  • dwie piersi z kurczaka (ok 500 g)
  • kilka brunatnych pieczarek / zwykłych pieczarek
  • makaron udon / makaron ryżowy
  • świeża kolendra do dekoracji

Podgrzej bulion z mlekiem kokosowym, masłem orzechowym, sosem sojowym, sosem rybnym, syropem klonowym, sokiem z limonki i pastą curry. Dodaj posiekany czosnek, chilli. Doprowadź do wrzenia i dodaj dwie piersi z kurczaka.

Po 20 minutach wyjmij ugotowane mięso z kurczaka i połóż je na desce do krojenia, żeby ostygło. Następnie przekrój je na mniejsze kawałki i porwij za pomocą dwóch widelców, żeby uzyskać cienkie włókna.

W między czasie pieczarki pokrój w pół plastry i dodaj do garnka z bulionem. Po pięciu minutach dodaj porwane mięso z kurczaka oraz makaron. Gotuj kolejne pięć minut. Ewentualnie dopraw solą. Zupę podawaj udekorowaną kolendrą.

Sprawdź także

  • Reply
    Olejek rycynowy
    23 października 2018 at 18:43

    Ramen uwielbiam, więc wypróbuję bardzo chętnie w weekend ten przepis 🙂

  • Reply
    Speranza
    25 października 2018 at 18:28

    Brak sosu rybnego zrobi dużą różnicę w smaku?
    Uwielbiam takie rozgrzewające zupki 🙂

Leave a Reply