0
Przepisy Słodkie

Placuszki dyniowe bez mąki i cukru

Jesień kojarzy mi się z dynią oraz słodkimi śniadaniami. Jeśli znudzi wam się owsianka, to możecie przygotować sobie placuszki na bazie płatków owsianych zamiast mąki! Poprzez dodatek dyni placuszki mają mało kcal i są świetnym śniadaniem dla osób, które się odchudzają.

Placuszki dyniowe bez mąki i cukru

2 porcje, 20 minut przygotowania

  • 2 jajka
  • 200 g upieczonej dyni hokkaido
  • 100 ml mleka / napoju roślinnego
  • 50 g płatków owsianych (można użyć bezglutenowych)
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • łyżeczka cynamonu / przyprawy do piernika

Jajka, dynię, syrop klonowy oraz płatki zblenuj na gładką masę. Dodaj odrobinę soli i cynamon lub przyprawę do piernika, a następnie smaż na rozgrzanej patelni z obydwu stron, zgodnie z instrukcją zamieszczoną pod poprzednim przepisem.

Jedna porcja:

  • 262 kcal
  • Białko : 12,9 g
  • Tłuszcz : 8,5 g
  • Węglowodany : 31 g
  • Błonnik : 5,9 g

Sprawdź także

  • Reply
    Speranza
    26 października 2018 at 10:41

    Pyszne 🙂
    Ps. ze względu na moje zalergizowane dzieci zrobiłam w 2 wersjach- bez jajek też wychodzą, tylko trzeba zmienić proporcje 🙂

    • Reply
      Owsiana
      29 października 2018 at 15:34

      super! Dobrze wiedzieć! 😉

  • Reply
    DMSO
    12 listopada 2018 at 18:13

    Pysznie wyglądają a jeszcze lepiej smakują 😉

Leave a Reply