Jesień kojarzy mi się z dynią oraz słodkimi śniadaniami. Jeśli znudzi wam się owsianka, to możecie przygotować sobie placuszki na bazie płatków owsianych zamiast mąki! Poprzez dodatek dyni placuszki mają mało kcal i są świetnym śniadaniem dla osób, które się odchudzają.
Placuszki dyniowe bez mąki i cukru
2 porcje, 20 minut przygotowania
- 2 jajka
- 200 g upieczonej dyni hokkaido
- 100 ml mleka / napoju roślinnego
- 50 g płatków owsianych (można użyć bezglutenowych)
- 2 łyżki syropu klonowego
- łyżeczka cynamonu / przyprawy do piernika
Jajka, dynię, syrop klonowy oraz płatki zblenuj na gładką masę. Dodaj odrobinę soli i cynamon lub przyprawę do piernika, a następnie smaż na rozgrzanej patelni z obydwu stron, zgodnie z instrukcją zamieszczoną pod poprzednim przepisem.
Jedna porcja:
- 262 kcal
- Białko : 12,9 g
- Tłuszcz : 8,5 g
- Węglowodany : 31 g
- Błonnik : 5,9 g
Pyszne 🙂
Ps. ze względu na moje zalergizowane dzieci zrobiłam w 2 wersjach- bez jajek też wychodzą, tylko trzeba zmienić proporcje 🙂
super! Dobrze wiedzieć! 😉
Pysznie wyglądają a jeszcze lepiej smakują 😉
Smaczne i bardzo delikatne.
A dynia piżmowa też się nada?
Możliwe, że trzeba będzie więcej mąki dodać, bo dynia piżmowa jest trochę rzadsza