fbpx

Czego szukasz?

Pieczone brzoskwinie pod kruszonką

Stoiska na targu uginają się od brzoskwiń. Dziś korzystając z sezonu upiekłam na śniadanie brzoskwinie pod chrupiącą kruszonką. Czasami miło jest zrobić coś innego niż owsiankę czy kanapki.

Pieczone brzoskwinie pod kruszonką

25 minut

2 porcje

SKŁADNIKI:

  • 2 brzoskwinie
  • 50 g mąki orkiszowej 2000 (można użyć mąki pszennej, zmielonych płatków owsianych lub mixu mąk bezglutenowych)
  • 20 g masła lub oleju kokosowego w wersji wegańskiej
  • 10 g syropu klonowego lub miodu
  • jogurt naturalny gęsty lub jogurt wegański (opcjonalnie)

WYKONANIE:

Brzoskwinie przekrój na pół i wyjmij pestkę. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym.

W miseczce wymieszaj mąkę, zimne masło i syrop klonowy i szczyptę soli. Zgniataj palcami, żeby uzyskać kruszonkę. Brzoskwinie posyp kruszonką. Piecz ok 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj z jogurtem naturalnym bądź jogurtem wegańskim.

 

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Wera
Wera
3 lat temu

A ja mam pytanie z innej “beczki” 😉 Skąd masz taki talerz? Zmieniamy zastawię w domu i coś takiego by nam pasowało. Szukałam w internecie, ale ciiiiiisza 🙁

Wera
Wera
3 lat temu
Reply to  Owsiana

ło matko 🙂 no to na całą zastawę mnie nie stać 😀

Bądź na bieżąco

instagram.com/owsianapl