0
Bez glutenu Przepisy Zdrowy fast food

Limonkowo-miodowe szaszłyki z kurczaka z pieczonym batatem i sałatką z awokado

Uwielbiam słodko-kwaśne i pikantne dania. Kiedy mam więcej czasu i gotuje dla kogoś bliskiego, mam ochotę zaszaleć  kuchni. Zamiast zwykłego kurczaka zrobiłam pieczone szaszłyki z batatem oraz sałatką z awokado.

Limonkowo-miodowe szaszłyki z kurczaka z pieczonym batatem i sałatką z awokado

Składniki:

  • 400 g kurczaka
  • Papryka czerwona
  • 100 g ryżu
  • batat
  • awokado
  • kolendra
  • czerwona papryczka chilli
  • limonka

Marynata:

  • łyżka miodu
  • łyżka oliwy
  • sok z jednej limonki
  • garść świeżej kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • czerwona papryczka chilli
  • pieprz
  • sól

Wykonanie:

Kurczaka pokrój w kostkę. Posiekaj czosnek, papryczkę chilli, kolendrę i wymieszaj z oliwą, miodem, sokiem z limonki, solą oraz pieprzem. Kurczaka połącz z marynatą i odstaw na godzinę do lodówki.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Pokrój paprykę w duże kwadraty.

Na patyczki nabijaj kurczaka na przemian z papryką. Gotowe szaszłyki umieść na ruszcie w piekarniku. Obok ułóż bataty pokrojone w łódeczki. Piecz ok 30 minut.

Awokado pokrój w kostkę lub plasterki. Polej je sokiem z limonki, dodaj chilli, pieprz i sól.

Szaszłyki podawaj z ryżem, pieczonym batatem i sałatką z awokado.

Sprawdź także

    Leave a Reply