0
dieta Odchudzanie

Jak obliczyć kcal posiłku?

Obliczenie wartości energetycznej posiłku jest bardzo proste i można to zrobić bez specjalistycznej wiedzy. Dziś pokaże wam dwa sposoby na obliczenie kaloryczności waszych posiłków.

Sposób pierwszy trudniejszy (liczenie kcal bez użycia aplikacji)

Zaczynasz od spisania na karteczce wszystkich składników potrawy oraz ich gramaturę.

Posłużę się przykładem budyniu z kaszy jaglanej, który znajdziecie w moim darmowym ebooku. (Jeśli nie masz jeszcze mojego ebooka, zapisz się na mój newsletter. Formularz znajdziesz po prawej stronie na blogu).

  • 50 g suchej kaszy jaglanej
  • 400 g mleka
  • 40 g suszonych daktyli (ew. słodzik/miód)
  • 10 g prawdziwego kakao

Następnie wyszukujesz w internecie ile dany produkt ma kcal na 100 g. Ja najczęściej używam strony Ile waży. Na ten stronie możesz także sprawdzić ile waży jeden daktyl, łyżka kakao oraz szklanka mleka.

  • Kasza ma 348 kcal / 100 g
  • Mleko 2% ma 50 kcal / 100 g
  • Daktyle mają 290 kcal / 100 g
  • Kakao ma 303 kcal / 100 g

W kolejnym kroku mnożysz ilość użytego produktu razy ilość kcal na 100 g. Jeśli używasz 50 g kaszy mnożysz 0,5 * ilość kcal na 100 g jakie ten produkt zawiera. (0,5 ponieważ jest to połowa ze 100 g)

  • 0,5 * 348 kcal = 174 kcal
  • 4 * 50 kcal = 200 kcal
  • 0,4 * 290 kcal = 116 kcal
  • 0,1 * 303 kcal = 30 kcal

Na koniec sumujesz wszystkie produkty.

RAZEM: 538 kcal

Sposób drugi łatwiejszy (z użyciem aplikacji)

Pobierasz aplikację myfitnesspal lub fitatu na swój telefon. W takiej aplikacji możesz wprowadzić swoje dane oraz ustalić dziennie zapotrzebowanie kaloryczne. Następnie możesz wpisać wszystkie produkty jakie jesz w ciągu dnia. Dzięki temu możesz sprawdzić czy nie przekraczasz swojego dziennego zapotrzebowania energetycznego.

Ta metoda jest o wiele prostsza. Wystarczy wyszukać dany produkt, wpisać gramaturę, a aplikacja wszytsko policzy za nas sama.

 


 

Mam nadzieję, że nie będziecie już mieli problemu z obliczeniem kaloryczności waszego posiłku.

Sprawdź także

  • Reply
    Emka
    14 września 2018 at 15:14

    A mam pytanko. Czy obróbka termiczna produktu ma wpływ na zmianę jego kaloryczności? Obiło mi się gdzieś o uszy, że np. ugotowany ryz, makaron czy kasza jaglana ma mniejszą kaloryczność co ten sam produkt, ale surowy…

    • Reply
      Owsiana
      15 września 2018 at 06:08

      Ryż kiedy go ugotujemy podwaja swoją objętość (chłonie wodę) więc ostatecznie zmniejsza kaloryczność na 100 g
      Dlatego produkty ważymy przed obróbką termiczną

Leave a Reply