0
Przepisy Zdrowy fast food

Pizza na orkiszowym spodzie z pomidorami, szynką parmeńską, parmezanem i rukolą

Kocham gotować, ale nie lubię skomplikowanych przepisów. Na burgera czy pizzę wolę wybrać się do restauracji, bo jestem zbyt leniwa na realizację tak skomplikowanych przepisów. Zawsze myślałam, że domowa pizza jest trudna i czasochłonna. Do czasu kiedy postanowiłam w końcu się przełamać i zrobić pizzę w domu.

Okazało się, że domowa pizza nie jest wcale taka skomplikowana. Jedyną przeszkodą może być godzinny czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta. Mimo to naprawdę warto. Nie bądźcie tak uparci jak ja i szybko wypróbujcie ten przepis! Zakochacie się, obiecuje!

Pizza na orkiszowym spodzie z pomidorami, szynką parmeńską, parmezanem i rukolą

Ciasto:

250 g mąki
150 ml letniej wody
7 g suszonych drożdży
łyżka cukru
łyżka oliwy
szczypta soli

Sos pomidorowy:

500 ml passaty
cebula
2 ząbki czosnku
świeża bazylia (warto!)
łyżka cukru
pieprz
sól

Dodatki:

Szynka parmeńska
Parmezan
Pomidorki koktajlowe
Rukola

Wykonanie:

Wodę wymieszaj z cukrem, oliwą i drożdżami. Odstaw na 5 minut, aż drożdże rozpuszczą się w wodzie.

Mąkę wymieszaj z solą w misce. Dodaj wodę z drożdżami. Gnieć ciasto aż będzie gładkie i odklei się od rąk. Podziel na dwie części, zrób kulki, odłóż na blat i przykryj ściereczką. Odczekaj godzinę aż ciasto wyrośnie.

Posiekaj cebulę i czosnek. Podsmaż na patelni, dodaj passatę. Smaż aż sos będzie bardzo gęsty. Na koniec dodaj cukier lub inny słodzik, pieprz, sól i garść posiekanej świeżej bazylii. Możesz zastąpić suszoną, ale warto użyć świeżej. Nadaje niesamowity smak pizzy.

Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkuj je. Możesz zrobić dwie okrągłe pizze, lub dwie podłużne tak jak ja. Posmaruj je sosem pomidorowym. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni (dolna grzałka) i piecz ok 7-10 minut, aż spód będzie miał złoty kolor.

Po wyjęciu pokrój wedle uznania i posyp dodatkami.

 

Sprawdź także

  • Reply
    Paulina K
    16 czerwca 2018 at 16:49

    czyli do piekarnika trafia tylko pizza z samym sosem? dobrze zrozumiałam? a po wyjęciu dekoruje szynką, pomidorami, rukolą itp ??

    • Reply
      Owsiana
      17 czerwca 2018 at 11:05

      Dokładnie! Szkoda piec szynkę parmeńską i parmezan. Zielone też zawsze na końcu

  • Reply
    Natalia Wałdowska
    17 czerwca 2018 at 08:11

    Jaka maka ?

    • Reply
      Owsiana
      17 czerwca 2018 at 11:04

      Ja użyłam mąki orkiszowej 700 🙂

  • Reply
    Kaś
    18 czerwca 2018 at 04:48

    Można użyć mąki orkiszowej? W jakich proporcjach? To samo pytanie zadalam odnośnie tarty z truskawkami 😀 mam nadmiar gryczanej muszę się jej trochę pozbyć :p

    • Reply
      Kaś
      18 czerwca 2018 at 04:48

      Miało być mąki gryczanej a nie orkiszowej 😉

    • Reply
      Owsiana
      18 czerwca 2018 at 14:40

      Mąka bezglutenowa nie sprawdzi się dobrze w tym wypadku 🙁 Mogłabyś zmieszać pół na pół 😉

  • Reply
    Aleksandra
    28 czerwca 2018 at 20:40

    Ojej <3 Widzę, że też lubisz włoskie smaki!!! Zrobiłam ostatnio bardzo podobną na spodzie z batata! <3

  • Reply
    Mateusz
    21 października 2018 at 21:02

    Świetny przepis 🙂 sprawdzałem i szczerze polecam!

Leave a Reply