Kocham gotować, ale nie lubię skomplikowanych przepisów. Na burgera czy pizzę wolę wybrać się do restauracji, bo jestem zbyt leniwa na realizację tak skomplikowanych przepisów. Zawsze myślałam, że domowa pizza jest trudna i czasochłonna. Do czasu kiedy postanowiłam w końcu się przełamać i zrobić pizzę w domu.
Okazało się, że domowa pizza nie jest wcale taka skomplikowana. Jedyną przeszkodą może być godzinny czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta. Mimo to naprawdę warto. Nie bądźcie tak uparci jak ja i szybko wypróbujcie ten przepis! Zakochacie się, obiecuje!
Pizza na orkiszowym spodzie z pomidorami, szynką parmeńską, parmezanem i rukolą
Ciasto:
250 g mąki
150 ml letniej wody
7 g suszonych drożdży
łyżka cukru
łyżka oliwy
szczypta soli
Sos pomidorowy:
500 ml passaty
cebula
2 ząbki czosnku
świeża bazylia (warto!)
łyżka cukru
pieprz
sól
Dodatki:
Szynka parmeńska
Parmezan
Pomidorki koktajlowe
Rukola
Wykonanie:
Wodę wymieszaj z cukrem, oliwą i drożdżami. Odstaw na 5 minut, aż drożdże rozpuszczą się w wodzie.
Mąkę wymieszaj z solą w misce. Dodaj wodę z drożdżami. Gnieć ciasto aż będzie gładkie i odklei się od rąk. Podziel na dwie części, zrób kulki, odłóż na blat i przykryj ściereczką. Odczekaj godzinę aż ciasto wyrośnie.
Posiekaj cebulę i czosnek. Podsmaż na patelni, dodaj passatę. Smaż aż sos będzie bardzo gęsty. Na koniec dodaj cukier lub inny słodzik, pieprz, sól i garść posiekanej świeżej bazylii. Możesz zastąpić suszoną, ale warto użyć świeżej. Nadaje niesamowity smak pizzy.
Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkuj je. Możesz zrobić dwie okrągłe pizze, lub dwie podłużne tak jak ja. Posmaruj je sosem pomidorowym. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni (dolna grzałka) i piecz ok 7-10 minut, aż spód będzie miał złoty kolor.
Po wyjęciu pokrój wedle uznania i posyp dodatkami.
czyli do piekarnika trafia tylko pizza z samym sosem? dobrze zrozumiałam? a po wyjęciu dekoruje szynką, pomidorami, rukolą itp ??
Dokładnie! Szkoda piec szynkę parmeńską i parmezan. Zielone też zawsze na końcu
Jaka maka ?
Ja użyłam mąki orkiszowej 700 🙂
Można użyć mąki orkiszowej? W jakich proporcjach? To samo pytanie zadalam odnośnie tarty z truskawkami 😀 mam nadmiar gryczanej muszę się jej trochę pozbyć :p
Miało być mąki gryczanej a nie orkiszowej 😉
Mąka bezglutenowa nie sprawdzi się dobrze w tym wypadku 🙁 Mogłabyś zmieszać pół na pół 😉
Ojej <3 Widzę, że też lubisz włoskie smaki!!! Zrobiłam ostatnio bardzo podobną na spodzie z batata! <3
Świetny przepis 🙂 sprawdzałem i szczerze polecam!