0
Przepisy Słodkie Wegańskie

Orkiszowa tarta rustykalna z rabarbarem (wegańska)

Po raz pierwszy w życiu zrobiłam rustykalną tartę będąc przez kilka dni u rodziców na wsi. Ciasto zagniotłam z pszennej mąki oraz wiejskiego masła. Rabarbar zebrałam w ogródku. Tarta smakowała wyśmienicie! Po powrocie do Poznania i mojej zdrowej rzeczywistości zmodyfikowałam przepis. Mam dla was wegańską wersję z mąki orkiszowej, słodzoną ksylitolem lub cukrem kokosowym.

Orkiszowa tarta rustykalna z rabarbarem (wegańska)

Składniki:

1,5 szkl mąki orkiszowej / pszennej
100 g oleju kokosowego
5 łyżek ksylitolu / cukru kokosowego
5 łyżek zimnej wody
szczypta soli

500 g rabarbaru
5-10 łyżek ksylitolu
2 łyżki mąki

Wykonanie:

Połączyć mąkę z ksylitolem oraz solą. Dodać rozpuszczony olej kokosowy i wodę. Wymieszać i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę.

Rabarbar pokrój na kawałeczki (nie musisz obierać). Wrzuć do miski i wymieszaj z ksylitolem lub cukrem kokosowym. Odstaw na godzinę. Po tym czasie dodaj mąkę i wymieszaj.

Ciasto po wyjęciu z lodówki będzie twarde. Ugniataj je rękoma do póki nie stanie się plastyczne. Następnie rozwałkuj je, żeby powstał duży okrąg. Na środku rozłóż rabarbar. Zostaw ok 4-5 cm . Następnie brzegi zawiń na górę.

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 40 min.

 

Sprawdź także

    Leave a Reply