Czasami mam ochotę na zrobienie przyjemności moim bliskim. Nie robię wtedy ciasta z kaszy jaglanej, bo nie oszukujmy się, nie zrobi ono wrażenia na moim tacie, ani bracie. Wtedy zapominam o zasadach zdrowej diety i nie myślę o tym ile tłuszczu znajduje się w śmietance kremówce. Myślę tylko o tym, jak fantastycznie smakuje zjedzona od czasu do czasu rozpustna, krucha tarta z kremem i owocami.
Korzystam z sezonu na truskawki na sto procent. Przynajmniej raz w roku robię taką kruchą tartę z kremem i truskawkami. Dobrze, że mam dużą rodzinę. Dzięki nim, udało mi się zjeść tylko dwa kawałki. Oni błyskawicznie pochłonęli resztę.
Krucha tarta z kremem mascarpone i truskawkami
Składniki:
Kruchy spód:
180 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki zimnej wody
1 żółtko
szczypta soli
Krem:
250 g serka mascarpone
300 ml śmietanki 30%
100 g cukru pudru
1-2 łyżki soku z cytryny
wanilia (opcjonalnie)
świeże truskawki
mięta (do dekoracji)
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem oraz solą. Dodać zimne, posiekane masło. Rozcierać w rękach aż powstaną grudki. Następnie dodać żółtko oraz wodę. Ugniatać aż powstanie jednolite ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę.
Ciasto rozwałkować i włożyć do natłuszczonej masłem formy do tarty lub okrągłej tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Ja użyłam metalowej formy i ciasto ugniotłam na bokach na 2 cm ponad spodem. Nakłuć widelcem.
Piec w piekarniku ok 15-20 min w temperaturze 180 stopni.
Ubić mikserem śmietankę na wysokich obrotach. Kiedy będzie już sztywna dodać cukier puder. Następnie dodawać serek mascarpone po jednej łyżce i ubijać do uzyskania jednolitego kremu. Na koniec dodać sok z cytryny i wanilię.
Krem wyłożyć na zimny, kruchy spód. Udekorować truskawkami oraz miętą.
Hej 😉 czy do tarty można użyć mąki gryczanej? Jeśli tak to w jKich proporcjach?