0
Bez glutenu

Chłodnik z botwinki (plus przepis na wege bulion)

Uwielbiam chłodnik z jego piękny różowy kolor oraz orzeźwiający smak. Nic nie smakuje lepiej w upalny dzień niż miseczka chłodniku. Chyba nie ma na świecie zdrowszej zupy! Chłodnik jest też świetny dla osób na diecie redukcyjnej. Ma niską wartość energetyczną i dużą zawartość białka.

Chłodnik z botwinki

Składniki:

Kefir 500 ml
Pęczek botwinki
Pęczek rzodkiewki
2-3 ogórki
pęczek koperku
pęczek szczypiorku
Łyżka octu
Pieprz
Sól

Jajka do podania

Bulion warzywny:

2 marchewki
pietruszka korzeń
pietruszka nać
kawałek selera
Cebula
2 łyżki oliwy
2 łyżki sosu sojowego
Ziele angielskie
Pieprz czarny ziarnisty
Liść laurowy

Wykonanie:

Przygotuj domowy bulion lub w najgorszym wypadku użyj gotowego, ale z dobrym składem!
Przygotowanie bulionu jest banalnie proste! Wrzuć wszystkie składniki do garnka (włoszczyznę dobrze umyj, nie musisz jej obierać) i zalej zimną wodą. Cebulę przekrój na pół i opal na palniku kuchenki. Gotuj minimum godzinę na małym ogniu. Po ugotowaniu przecedź.

Buraczki pokrój z cieniutkie półplasterki. Łodyżki botwinki pokrój, liście odetnij. Tak przygotowaną botwinkę zalej bulionem (ok 500 ml) i gotuj ok 15 minut. Na koniec dodaj łyżkę octu, szczyptę soli oraz pieprz. Dobrze wystudź. Możesz włożyć garnek do miski z zimną wodą.

Kiedy bulion z botwinką będzie zimny dodaj kefir, pokrojone w półplasterki rzodkiewki i ogórki. Na koniec dodaj posiekany szczypiorek i koperek. Dopraw solą i pieprzem. Możesz dodać sok z cytryny, jeśli lubisz bardziej kwaśny chłodnik. Odstaw do lodówki na kilka godzin.

Podawaj z ugotowanym jajkiem.

Sprawdź także

    Leave a Reply