0
Bez glutenu Przepisy Słodkie Wegańskie

Wegański sernik waniliowy z owocami (bez cukru i bez glutenu)

Sernik to zdecydowanie moje ulubione ciasto! W wersji wegańskiej najbardziej smakują mi (bez)serniki z orzechów nerkowca. Dziś mam dla was przepis banalny w przygotowaniu, pyszny i zdrowy!

Wegański sernik waniliowy z owocami

(bez cukru, bez glutenu)

Przepis na małą blaszkę 16 cm

 

Składniki:

Spód:

100 g daktyli

100 g orzechów laskowych (innych orzechów / pestek)

100 g płatków owsianych

3 łyżki kakao

szczypta soli

Masa z nerkowców:

200 g orzechów nerkowca (namoczonych przez całą noc)mleko kokosowe (stała część)

2 łyżki oleju kokosowego

50-100 g ksylitolu / syropu z agawy / miodu (do smaku)

sok z jednej cytryny

wanilia

Dodatkowo:

Owoce sezonowe do dekoracji

Wykonanie:

Daktyle namoczyć we wrzątku, poczekać aż zmiękną i zblendować z wodą, w której się moczyły. Płatki owsiane oraz orzechy zblendować na mąkę. Dodać kakao, szczyptę soli i wszystko połączyć. Masa powinna być zwarta i niezbyt mokra. Wyłożyć masę na spód okrągłej tortownicy.

Namoczone przez noc nerkowce zblendować ze stałą częścią mleka kokosowego, olejem kokosowym, sokiem z cytryny i czymś do posłodzenia. Tutaj trzeba próbować masę, żeby smakiem przypominała ser. Lepiej jest zrobić masę mało słodką. Im bardziej zblendowana masa, tym lepsze ciasto. Masę wylać na spód i wstawić do lodówki.

Gdy ciasto będzie schłodzone udekoruj owocami. Zostaw w lodówce na całą noc, żeby mleczko oraz olej kokosowy stężały.

Sprawdź także

  • Reply
    Asia
    12 października 2018 at 17:08

    Ile wody do namoczenia daktyli?

    • Reply
      Owsiana
      20 października 2018 at 09:14

      Tyle, żeby zakryć całkowicie daktyle 😉

Leave a Reply