Zakochałam się ostatnio w kuchni meksykańskiej. Quesadilla to jedna z moich ulubionych potraw. Dziś mam dla was przepis na quesadillę z fasolą, mango oraz brązowym ryżem. Jest banalnie prosta w przygotowaniu, a smakuje fantastycznie!
Quesadilla z fasolą, mango i brązowym ryżem
Składniki:
(2 porcje)
2 tortille (u mnie orkiszowa)
puszka fasoli czarna / czerwona
100 g brązowego ryżu
100 g sera
1/2 mango
papryczka chilli
kolendra świeża
limonka
Guacamole:
awokado
sok z limonki
chilli
kolendra
Wykonanie:
Ugotuj ryż, piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
Do miski wrzuć opłukaną fasolę, starty ser żółty, mango pokrojone w kosteczkę, posiekane chilli, sok z jednej limonki, pieprz i sól. Na koniec dodaj ugotowany ryż. Wymieszaj.
Na blaszce wyłożonej papierem połóż dwa placki tortilla. Połowę farszu wyłóż na jeden, połowę na drugi. Złóż na pół. Piecz ok 5-10 min w piekarniku, aż ser się rozpuści i placek tortilla się zarumieni.
Guacamole: Rozgnieć dojrzałe awokado. Dodaj sok z limonki, chilli, kolendrę, pieprz i sól.
Inspiracją do stworzenia tego dania był przepis z bloga HALF BAKED HARVEST.