Od kiedy znalazłam tę granolę w sklepie byłam jej wierna przez długi czas. Wpadłam na pomysł, żeby zrobić ją w domu i podzielić się z wami przepisem. Jest fantastyczna, naturalnie słodka i zdrowa!
Granola została przetestowana na moich bliskich, którzy dalecy są od zdrowego stylu życia 😉 Wszyscy jednogłośnie stwierdzili, że granola jest przepyszna i zabrali sobie część do domu. Ja robię granolę w dużych ilościach i przechowuję w pojemniku. Możecie zmniejszyć ilość składników o połowę, ale obiecuję, że granola zniknie w mgnieniu oka!
Najlepsza granola kokosowa
Składniki:
100 g chipsów kokosowych
100 g wiórków kokosowych
100 g migdałów
100 g pestek słonecznika
100 g chipsów jabłkowych
100 g siemienia lnianego
jabłko
100 g daktyli
100 g suszonych fig / moreli
100 g rodzynek
Wykonanie:
Posiekać orzechy, chipsy kokosowe, chipsy jabłkowe i wymieszać w dużej misce razem z wiórkami kokosowymi, pestkami słonecznika oraz siemieniem lnianym. Jabłko zetrzeć na tarce na najdrobniejszych oczkach lub zblendować. Dodać do suchych składników. Wszystko razem dokładnie wymieszać i wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 15-20 minut mieszając co chwilę.
Do ostudzonej granoli dodać rodzynki i pokrojone w kostkę daktyle oraz figi lub morele. Wymieszać i przechowywać w szczelnym pojemniku.