0
Bez glutenu Przepisy Słodkie Wegańskie

Miętowy nerkownik z granatem (wegański, bez cukru, bez glutenu)

Uwielbiam nerkowniki, czyli wegańską wersję sernika. Są zdrowe i banalnie proste w przygotowaniu! Dziś zrobiłam orzeźwiającą wersję nerkownika z miętą, limonką i granatem.

Miętowy nerkownik z matcha i granatem

Składniki:

Spód:

100 g orzechów / pestek (u mnie laskowe)

100 g płatków owsianych (u mnie bezglutenowe, można użyć wiórek kokosowych)

100 g suszonych daktyli

2-3 łyżki kakao

 

Masa:

200 g orzechów nerkowca

100 g kaszy jaglanej

puszka mleka kokosowego

4 limonki (ewentualnie cytryny)

50 g ksylitolu

50 g syropu klonowego

2 łyżki matcha (dla koloru)

pęczek świeżej mięty
granat

Wykonanie:

Daktyle namoczyć we wrzątku, poczekać aż zmiękną i zblendować z wodą, w której się moczyły. Płatki owsiane i orzechy zblendować na mąkę. Dodać kakao, szczyptę soli i wszystko połączyć. Masa powinna być zwarta i niezbyt mokra. Wyłożyć masę na spód okrągłej tortownicy.

Kaszę jaglaną gotować w puszcze mleka kokosowego ok 20 minut. Namoczone przez noc nerkowce zblendować z ugotowaną kaszą jaglaną, sokiem z limonki, matchą, ksylitolem, syropem klonowym oraz listkami mięty. Następnie masę trzeba próbować i dosłodzić wedle swoich upodobań. Im bardziej zblendowana masa, tym lepsze ciasto. Na koniec do masy dodać granata (zostawić odrobinę do dekoracji). Masę wylać na spód, a wierzch udekorować plasterkami limonki, granatem oraz miętą.

Sprawdź także

    Leave a Reply