fbpx

Czego szukasz?

Wegańskie pierniczki bez cukru i bez glutenu

Nie wyobrażam sobie świąt bez pierniczków. Najbardziej lubię te tradycyjne, twarde i chrupiące. Pewnie w święta skuszę się na pierniczki od mamy. Stworzyłam jednak wersję wegańską i bezglutenową z myślą o tych, którzy zmagają się z alergiami i nie mogą sobie pozwolić na tradycyjne pierniki z pszennej mąki z miodem oraz jajkiem.

Wegańskie pierniczki bez cukru i bez glutenu

SKŁADNIKI: 

150 g mąki gryczanej
150 g mąki z ciecierzycy
25 g mąki ziemniaczanej
2 łyżki przyprawy do piernika (lub więcej wedle uznania)
1 łyżka kakao (dla koloru)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Szczypta soli

100 g puree z batata / dyni
150-200 g syropu klonowego (wedle uznania)
50 g oleju kokosowego / rzepakowego
1 łyżka octu

WYKONANIE: 

Mąki mieszamy razem z przyprawą do piernika, kakao, solą oraz sodą. W drugiej misce blendujemy puree z batata, syrop klonowy, ocet i olej. Mieszamy suche składniki z mokrymi i wyrabiamy ciasto. Jeśli jest zbyt mokre dosypujemy mąkę gryczaną. Rozwałkowujemy i wycinamy świąteczne wzorki.

Część polałam gorzką czekoladą, a część zostawiłam bez polewy. Można je także polukrować.

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimowy
Anonimowy
3 lat temu

Jak długo pieczemy pierniczki i w jakiej temperaturze? Nie znalazłam info na ten temat w poście.

Martyna
3 lat temu
Reply to  Anonimowy

Ja wstawiam na 180 stopni, a czas zależy od grubości ciasta 🙂 swoją drogą polecam każdemu spróbować tego przepisu, jest mega!

Justyna
Justyna
9 miesięcy temu

a zamienniki mąki gryczanej i ciecierzycy ? jestem alergikiem

Marta Kłopotowska
9 miesięcy temu
Reply to  Justyna

Możesz spróbować innej mąki np. pszennej lub takiej, której używasz na codzień w swojej kuchni 🙂

Bądź na bieżąco

instagram.com/owsianapl