0
Bez glutenu Przepisy Słodkie Wegańskie

Makowiec z migdałami i pomarańczą (wegański, bez cukru, bez glutenu)

Ten makowiec to hit na moich warsztatach! Nie było osoby, której nie smakowało to ciasto. Nie da się prościej, zdrowiej i smaczniej. Musicie zrobić ten makowiec na święta!

Makowiec z bakaliami

SKŁADNIKI:

Spód:

100 g orzechów

100 g daktyli

100 g wiórków kokosowych

3 łyżki kakao

Masa makowa:

200 g kaszy jaglanej

puszka mleka kokosowego

400 ml wody

200 g daktyli

200 g maku zmielonego (dostępny w sklepach, zmielony na sucho)

sok i skórka z jednej pomarańczy

2 łyżki masła migdałowego (można pominąć, ale nadaje świetnego smaku)

 

Dodatkowo:

Migdały / orzechy włoskie / rodzynki

Gorzka czekolada

PRZYGOTOWANIE:

Daktyle namocz we wrzątku i zblenduj jak będą już miękkie. Wiórki i orzechy zblenduj na mąkę. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, żeby powstało gęste ciasto. Możesz dodać odrobinę wody jeśli składniki się nie połączyły. Następnie ciasto ułóż w okrągłej tortownicy. Ugnieć je na spodzie i ok 2 cm na bokach. Włóż do lodówki.

Do garnka wlej wodę i puszkę mleka kokosowego, dodaj kaszę jaglaną i daktyle. Gotuj około 20 minut. Dodaj zmielony mak, wymieszaj i zostaw pod przykryciem na kilka minut. Do garnka dodaj skórkę i sok z pomarańczy oraz masło migdałowe. Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę. Do masy dodaj rodzynki i posiekane orzechy.
Wylej na wcześniej przygotowany spód i odstaw do lodówki lub zamrażarki na minimum godzinę.

Czekoladę rozpuść w metalowej lub szklanej misce, która jest umieszczona na garnku z gotującą się wodą. Polej makowiec i udekoruj kawałkami pomarańczy.

Sprawdź także

    Leave a Reply