fbpx

Czego szukasz?

Raffaello z kaszy jaglanej (wegańskie, bez cukru, bez glutenu)

Raffaello z kaszy jaglanej

Raffaello z kaszy jaglanej to najlepszy i najprostszy jagielnik jaki zrobiłam. Dzięki jaglanym kuleczkom wygląda bardzo efektownie i idealnie nadaje się na rodzinną imprezę. Ja przygotowałam Rafaello w prezencie urodzinowym dla mojej mamy i bez wyrzutów sumienia zajadałyśmy się nim na śniadanie. 

Raffaello z kaszy jaglanej jest proste w wykonaniu i nie wymaga pieczenia. To idealne ciasto dla fanów kokosa! 

Rafaello z kaszy jaglanej

SKŁADNIKI:

Spód:
100 g migdałów (można zastąpić innymi orzechami)
100 g suszonych daktyli
100 g wiórek kokosowych

Masa jaglana:
300 g kaszy jaglanej
600 ml mleka ryżowo-kokosowego (innego roślinnego / krowiego)
puszka mleka kokosowego
100 g ksylitolu
3-4 łyżki syropu z agawy (miodu)
150 g wiórek kokosowych
sok z połowy cytryny
+ 4 łyżki mąki kokosowej

Polewa:
100 g kremu kokosowego
4 łyżki mleka kokosowego (innego mleka)

WYKONANIE:

SPÓD: Daktyle moczyć we wrzątku ok 30 min i zblendować. Migdały i wiórki również drobno zblendować. Wymieszać razem, żeby powstałe gęste ciasto. Jeśli jest zbyt mokre można dodać mąki kokosowej, jeśli się nie klei można dodać odrobinę wody. Ciasto wyłożyć na spód okrągłej tortownicy.

MASA: Ugotować kaszę jaglaną na mleku i odstawić na 15 min pod przykryciem. Do kaszy dodać puszkę mleka kokosowego (zostawić 4 łyżki rzadkiej części do polewy), ksylitol, syrop z agawy, sok z cytryny i wiórki kokosowe. Blendować długo, do uzyskania kremowej i aksamitnej konsystencji. Masę wylać na spód ciasta i zostawić 4-6 łyżek masy na kulki.

KULKI: Do pozostałej masy jaglanej dodać ok 4 łyżki mąki kokosowej. Mąka kokosowa różnie chłonie wodę, więc trzeba określić samemu konsystencję. Należy dodać tyle, żeby z masy można było formować kulki do dekoracji. Powstałe kulki obtoczyć w mące kokosowej.

POLEWA: Na patelni podgrzać mleko kokosowe z kremem kokosowym i wylać na ciasto. Na wierzchu ułożyć kulki jaglane i posypać wiórkami kokosowymi.

 

Jeśli szukasz ciekawych i zdrowych przepisów sprawdź moje ebooki! 🙂

Gotuj z radością – ebooki z zdrowymi przepisami
Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Justyna Żydek
3 lat temu

A czym można zastąpić ksylitol i w jakich proporcjach i jaki krem kokosowy polecasz?

Anonimowy
Anonimowy
3 lat temu

Hej,
Czy można zastąpić czymś mąkę kokosową?
Pozdrawiam

Natalia
Natalia
9 miesięcy temu

Czym można zastąpić migdały? ( żadne orzechy nie wchodzą w grę ) ;/

Goska
Goska
9 miesięcy temu

Ciasto wyszlo oblednie. Przepyszne, kremowe, fantastyczbie kokosowe. Nasreonym razem ferrero 😉

Urszula
Urszula
7 miesięcy temu

A krem kokosowy należy zrobić samemu ,czy kupuje się gotowy.Ja kupiłam krem kokosowy w puszce ale jest płynny. Pozdrawiam.

Bądź na bieżąco

instagram.com/owsianapl