Nerkownik to moje ulubione, wegańskie ciasto. Połączenie masy z nerkowców z lekko kwaśnymi malinami jest obłędne! Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, a efekt jest powalający.
Nerkownik z malinami
SKŁADNIKI:
Spód:
100 g daktyli
100 g wiórków kokosowych
100 g płatków migdałowych (innych orzechów)
100 g płatków owsianych
3 łyżki kakao
szczypta soli
Masa z nerkowców:
200 g orzechów nerkowca (namoczonych przez całą noc)
mleko kokosowe (stała część)
50-100 g ksylitolu / syropu z agawy / miodu (do smaku)
sok z jednej cytryny
Masa malinowa:
500 g malin
4 łyżki nasion chia (ja użyłam białego chia)
1 łyżeczka agaru (można zastąpić rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatyną)
WYKONANIE:
Daktyle namoczyć we wrzątku, poczekać aż zmiękną i zblendować z wodą, w której się moczyły. Płatki owsiane, podprażone płatki migdałowe i wiórki kokosowe zblendować na mąkę. Dodać kakao, szczyptę soli i wszystko połączyć. Masa powinna być zwarta i niezbyt mokra. Wyłożyć masę na spód okrągłej tortownicy.
Namoczone przez noc nerkowce zblendować ze stałą częścią mleka kokosowego, sokiem z cytryny i czymś do posłodzenia. Tutaj trzeba próbować masę, żeby smakiem przypominała ser. Lepiej jest zrobić masę mało słodką. Im bardziej zblendowana masa, tym lepsze ciasto. Masę wylać na spód i wstawić do zamrażarki na ok godzinę.
Maliny wrzucić do garnuszka, wlać kilka łyżek wody. Doprowadzić do wrzenia i dodać nasiona chia często mieszając. Na koniec dodać agar i dokładnie wymieszać. Pogotować 2-3 minuty i odstawić do ostygnięcia. Wylać na wierzch ciasta i wstawić do zamrażarki na kolejną godzinę.
Czy po zrobieniu trzeba je trzymać w zamrażarce czy wystarczy w lodowce? Robię ale chciałabym żeby do jutra wytrzymało 🙂
Ile mleka kokosowego trzeba dodać do masy z nerkowcow? Bo w przepisie pisze: „stała część”, ale o co tu chodzi?
Jaka stała część?
Jak otworzysz puszkę mleczka kokosowego to stała część jest na górze – biała zbita, a płynna jest praktycznie przeźroczysta 🙂
Czym można zastąpić mleko kokosowe z puszki (i najlepiej żeby nie było to mleko krowie)? Mam alergię na cuda z puszki.
Napojem sojowym np. 🙂
Jak przygotować z malin mrożonych
Rozmrozić maliny na patelni 🙂
W tytule czytam „bezglutenowy”, w samym przepisie wymieniony jest owies (płatki owsiane). Czego nie wiem?
Na rynku dostępny jest certyfikowany owies bezglutenowy, którego spożywanie jest dozwolone.
Aaa. Rozumiem. Czyli specjalna odmiana.
Czy można zamiast agaru użyć pektynę?
Hej – jedyny zamiennik agaru za jaki ręczę, że nie zmieni konsystencji to żelatyna.