fbpx

Czego szukasz?

Obłędny nerkownik z malinami (wegański, bez cukru, bez glutenu)

Nerkownik to moje ulubione, wegańskie ciasto. Połączenie masy z nerkowców z lekko kwaśnymi malinami jest obłędne! Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, a efekt jest powalający.

Nerkownik z malinami

SKŁADNIKI:

Spód:
100 g daktyli
100 g wiórków kokosowych
100 g płatków migdałowych (innych orzechów)
100 g płatków owsianych
3 łyżki kakao
szczypta soli

Masa z nerkowców:
200 g orzechów nerkowca (namoczonych przez całą noc)
mleko kokosowe (stała część)
50-100 g ksylitolu / syropu z agawy / miodu (do smaku)
sok z jednej cytryny

Masa malinowa:
500 g malin
4 łyżki nasion chia (ja użyłam białego chia)
1 łyżeczka agaru (można zastąpić rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatyną)

WYKONANIE:

Daktyle namoczyć we wrzątku, poczekać aż zmiękną i zblendować z wodą, w której się moczyły. Płatki owsiane, podprażone płatki migdałowe i wiórki kokosowe zblendować na mąkę. Dodać kakao, szczyptę soli i wszystko połączyć. Masa powinna być zwarta i niezbyt mokra. Wyłożyć masę na spód okrągłej tortownicy.

Namoczone przez noc nerkowce zblendować ze stałą częścią mleka kokosowego, sokiem z cytryny i czymś do posłodzenia. Tutaj trzeba próbować masę, żeby smakiem przypominała ser. Lepiej jest zrobić masę mało słodką. Im bardziej zblendowana masa, tym lepsze ciasto. Masę wylać na spód i wstawić do zamrażarki na ok godzinę.

Maliny wrzucić do garnuszka, wlać kilka łyżek wody. Doprowadzić do wrzenia i dodać nasiona chia często mieszając. Na koniec dodać agar i dokładnie wymieszać. Pogotować 2-3 minuty i odstawić do ostygnięcia. Wylać na wierzch ciasta i wstawić do zamrażarki na kolejną godzinę.

Subscribe
Powiadom o
guest
12 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Olga Szymańska
3 lat temu

Czy po zrobieniu trzeba je trzymać w zamrażarce czy wystarczy w lodowce? Robię ale chciałabym żeby do jutra wytrzymało 🙂

Gosia
Gosia
5 miesięcy temu

Ile mleka kokosowego trzeba dodać do masy z nerkowcow? Bo w przepisie pisze: “stała część”, ale o co tu chodzi?
Jaka stała część?

Marta Kłopotowska
5 miesięcy temu
Reply to  Gosia

Jak otworzysz puszkę mleczka kokosowego to stała część jest na górze – biała zbita, a płynna jest praktycznie przeźroczysta 🙂

Dominika
Dominika
7 miesięcy temu

Czym można zastąpić mleko kokosowe z puszki (i najlepiej żeby nie było to mleko krowie)? Mam alergię na cuda z puszki.

Marta Kłopotowska
7 miesięcy temu
Reply to  Dominika

Napojem sojowym np. 🙂

Monika
Monika
5 miesięcy temu

Jak przygotować z malin mrożonych

Marta Kłopotowska
5 miesięcy temu
Reply to  Monika

Rozmrozić maliny na patelni 🙂

Justyna
Justyna
5 miesięcy temu

W tytule czytam „bezglutenowy”, w samym przepisie wymieniony jest owies (płatki owsiane). Czego nie wiem?

Marta Kłopotowska
5 miesięcy temu
Reply to  Justyna

Na rynku dostępny jest certyfikowany owies bezglutenowy, którego spożywanie jest dozwolone.

Justyna
Justyna
4 miesięcy temu

Aaa. Rozumiem. Czyli specjalna odmiana.

Hanna
Hanna
4 miesięcy temu

Czy można zamiast agaru użyć pektynę?

Marta Kłopotowska
4 miesięcy temu
Reply to  Hanna

Hej – jedyny zamiennik agaru za jaki ręczę, że nie zmieni konsystencji to żelatyna.

Bądź na bieżąco

instagram.com/owsianapl