0
Bez glutenu dieta Wegańskie

Wegańskie śniadanie bez glutenu (białkowo tłuszczowe)

Śniadanie to mój ulubiony posiłek w ciągu dnia. Staram się codziennie jeść coś innego, żeby dieta była różnorodna i bogata w składniki odżywcze oraz witaminy. Mam nadzieję, że moje śniadanie zainspirują Cię do wcześniejszego wstawania i przygotowania sobie czegoś pysznego na dobry początek dnia.

Śniadania białkowo tłuszczowe są trudniejsze w wykonaniu na diecie wegańskiej niż na diecie tradycyjnej. Co można zjeść na śniadanie, jeśli jajka i boczek nie wchodzą w grę? Jest kilka opcji, które ja zazwyczaj wybieram podczas mojego wegańskiego wyzwania.

Dlaczego warto wybierać śniadania białkowo tłuszczowe? Dowiesz się TUTAJ.

Pieczona cukinia, domowy hummus, awokado z cebulką, warzywa

To bardzo szybka opcja śniadaniowa. Na talerz wrzucamy hummus i warzywa jakie zalegają nam w lodówce. To się nazywa recykling 🙂 Miałam kawałek cukinii w lodówce, więc pokroiłam w plastry, polałam oliwą, przyprawiłam, posypałam sezamem i piekłam na blaszce przez kilkanaście minut. Obowiązkowo awokado, żeby dostarczyć dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych. Hummus jest tu źródłem białka, a warzywa źródłem witamin, składników mineralnych i antyoksydantów.

Tofucznica, awokado z cebulką, warzywa

Dobrze przyprawione tofu smakuje prawie jak jajecznica 🙂 Ja do mojego dodaję czarną sól (ona nadaje jajeczny posmak), sól, pieprz i dużo wędzonej papryki. Tofu wystarczy pokruszyć i podsmażyć na lekko natłuszczonej patelni. Gdy tofu się podsmaży podlewam je kilkoma łyżkami wody i duszę jeszcze chwilę. Podaje z jak największą ilością warzyw.

Sałatka z rukoli, papryki, ogórka, awokado i pestek dyni z dressingiem z tahini

Tutaj propozycja bardziej tłuszczowa niż białkowa. Jedynym źródłem białka są tutaj pestki dyni. Można dorzucić sobie tofu, tempeh albo strączki, żeby zwiększyć ilość białka w śniadaniu.

Jarmużowy hummus, awokado z cebulką, chlebek lniany, warzywa
Czasami gdy mam ochotę na kanapki sięgam po chlebek lniany. Smakuje bardziej jak krakersy, ale jest dobrym urozmaiceniem diety. Zawiera małą ilość węglowodanów i dużą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3.
Domowy hummus z wędzoną papryką i sałatka z warzyw, które zalegają w lodówce

Napiszcie mi co jecie na śniadanie, bo hummus i tofu kiedyś mi się znudzi 🙂

Sprawdź także

  • Reply
    Thestreetpink
    6 czerwca 2017 at 09:58

    dużo się dowiedziałam z Twojegp bloga dlatego dziękuję, sama mam milion alergii i problemy z trądzikiem więc sama muszę coś opracować co będzie dobre i będzie pomagać a przynaimniej nie szkodzić

  • Reply
    Unknown
    10 czerwca 2017 at 13:35

    niestety ale to wcale nie są białkowo-tłuszczowe posiłki… Są zdrowe i zrównoważone, owszem ale to tyle. Warzywa to same węglowodany, posiłki które zaprezentowałaś składają się w wiekszości z warzyw… A gdzie fasola, soczewica? główne źródło roślinnego białka?

  • Reply
    Magdalena W
    5 lipca 2017 at 19:49

    Potwornie ciężko mi właśnie włączyć posiłki głównie oparte na białku, tłuszczach i mniejszej ilości węgli. Dziś zjadłam omleta z cieciorki z hummusem i pomidorkami.

  • Reply
    Agnieszka
    23 kwietnia 2018 at 10:03

    Chia pudding z masłem migdałowym!! Polecam, mój faworyt. <3

Leave a Reply