Kocham budyń i solony karmel. Ani budyń z torebki, ani solony karmel nie jest dla nas zdrowy. Dlatego powstała w mojej kuchni zdrowa alternatywa. Budyń z kaszy jaglanej z dodatkiem zdrowego karmelu z masła orzechowego i daktyli. Czy może być coś piękniejszego?
Jeśli jesteś fanem masła orzechowego koniecznie musisz przygotować ten sos. Możesz go dodać do owsianki czy jaglanki, jest po prostu obłędny! Ja kocham budynie z kaszy jaglanej. Jest to jedna z najzdrowszych kasz, więc warto wprowadzić ją do swojego codziennego jadłospisu.
Budyń z karmelem jest pyszny i bardzo odżywczy, w szczególności dla osób na diecie roślinnej. W jednej porcji ma aż 20 g białka! Ja traktuje go jako kompletny posiłek 🙂
Bananowy budyń jaglany z solonym karmelem
Składniki:
(na jedną porcję)
50 g kaszy jaglanej
szklanka mleka sojowego (krowiego jeśli pijesz)
szklanka wody
banan
Sos:
30 g daktyli
30 g masła orzechowego
sól
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy szklankę wody i szklankę mleka. Kaszę jaglaną płuczemy, żeby pozbyć się gorzkiego posmaku. Ja wsypuje są na drobne sitko i płuczę pod bieżącą wodą.
Kaszę wsypujemy do garnka z mlekiem i gotujemy ok 15 minut. Po tym czasie dodajemy rozgniecionego banana i gotujemy dodatkowe 5 minut.
W międzyczasie daktyle suszone zalewamy wrzątkiem i moczymy. Kiedy będą miękkie blendujemy daktyle z masłem orzechowym i solą. Ja uwielbiam solony karmel, więc dodaję dużą szczyptę soli. Musisz spróbować masy i dodać sól wedle własnego uznania.
Kiedy kasza będzie gotowa blendujemy ją za pomocą blendera ręcznego. Im dłużej blendujesz tym bardziej aksamitny będzie budyń. Gotowy budyń przekładam do miseczki, dekoruje bananem i polewam karmelem. Można posypać nasionami chia, kokosem lub orzechami.
Wartość odżywcza budyniu z sosem:
616 kcal
B: 20,7 g
W: 89,5 g
T: 19,8 g
Ale trafiasz z tym przepisem. Ja odkąd zjadłam lody o smaku solonego karmelu to próbuje wszystkiego o tym smaku 🙂 Nawet sobie nie wyobrażałam, że to może być takie dobre 🙂