0
Bez glutenu Przepisy Słodkie Wegańskie

Bananowy budyń jaglany z solonym karmelem (wegański)

Kocham budyń i solony karmel. Ani budyń z torebki, ani solony karmel nie jest dla nas zdrowy. Dlatego powstała w mojej kuchni zdrowa alternatywa. Budyń z kaszy jaglanej z dodatkiem zdrowego karmelu z masła orzechowego i daktyli. Czy może być coś piękniejszego?

Jeśli jesteś fanem masła orzechowego koniecznie musisz przygotować ten sos. Możesz go dodać do owsianki czy jaglanki, jest po prostu obłędny! Ja kocham budynie z kaszy jaglanej. Jest to jedna z najzdrowszych kasz, więc warto wprowadzić ją do swojego codziennego jadłospisu.

Budyń z karmelem jest pyszny i bardzo odżywczy, w szczególności dla osób na diecie roślinnej. W jednej porcji ma aż 20 g białka! Ja traktuje go jako kompletny posiłek 🙂

Bananowy budyń jaglany z solonym karmelem

Składniki:
(na jedną porcję)

50 g kaszy jaglanej
szklanka mleka sojowego (krowiego jeśli pijesz)
szklanka wody
banan

Sos:
30 g daktyli
30 g masła orzechowego
sól

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy szklankę wody i szklankę mleka. Kaszę jaglaną płuczemy, żeby pozbyć się gorzkiego posmaku. Ja wsypuje są na drobne sitko i płuczę pod bieżącą wodą.

Kaszę wsypujemy do garnka z mlekiem i gotujemy ok 15 minut. Po tym czasie dodajemy rozgniecionego banana i gotujemy dodatkowe 5 minut.

W międzyczasie daktyle suszone zalewamy wrzątkiem i moczymy. Kiedy będą miękkie blendujemy daktyle z masłem orzechowym i solą. Ja uwielbiam solony karmel, więc dodaję dużą szczyptę soli. Musisz spróbować masy i dodać sól wedle własnego uznania.

Kiedy kasza będzie gotowa blendujemy ją za pomocą blendera ręcznego. Im dłużej blendujesz tym bardziej aksamitny będzie budyń. Gotowy budyń przekładam do miseczki, dekoruje bananem i polewam karmelem. Można posypać nasionami chia, kokosem lub orzechami.

Wartość odżywcza budyniu z sosem:
616 kcal
B: 20,7 g
W: 89,5 g
T: 19,8 g

Sprawdź także

  • Reply
    Paulina Joanna
    9 marca 2017 at 19:03

    Ale trafiasz z tym przepisem. Ja odkąd zjadłam lody o smaku solonego karmelu to próbuje wszystkiego o tym smaku 🙂 Nawet sobie nie wyobrażałam, że to może być takie dobre 🙂

Leave a Reply